Kohus mõistis karistused kaheksale Tartus marihuaanaga äritsenud mehele

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepilehed.
Kanepilehed. Foto: SCANPIX

Tartu maakohus tunnistas sel kolmapäeval kaheksa meest süüdi marihuaanaga äritsemises ning mõistis neile erineva suurusega karistused alates vangistusest, lõpetades rahatrahviga.

Bardo Simanis (39), Edgar Simanis (43), Marcus Arak (22), T. (28), Mihhail Romanov (19), Tanel Kuusemaa (21), Karl Johannes Silbaum (18) ja Karlis Poljakov (23) tunnistati süüdi marihuaana käitlemises, Edgar Simanis lisaks ka kokaiini käitlemises. Arak ja T. tunnistati süüdi ka kanepi ebaseaduslikus kasvatamises ning Bardo Simanis ja Romanov marihuaana alaealistele edasiandmises, teatas Tartu kohtute pressiesindaja.

Bardo Simanisele mõisteti koos talle varem mõistetud ärakandmata karistusega kokku nelja aasta, 11 päeva ja 18 kuu pikkune vangistus ja Edgar Simanisele nelja-aastane vangistus, millest kohe tuleb ära kanda üks aasta. Ülejäänud karistus mõisteti talle tingimisi.

Romanovile mõisteti kolme aasta ja kuue kuu pikkune, Arakule kolme kuu võrra väiksem ning T, Kuusemaale ja Silbaumile kolmeaastane tingimisi vangistus. Eelvangistuses on karistusest reaalselt T ära kandnud kolm päeva, Arak ja Silbaum kaks päeva ja Kuusemaa ühe päeva. Poljakovile mõisteti 500-eurone rahaline karistus. Kuna eelvangistuses on karistusest juba kantud kaks päeva, tuleb tal tasuda 440 eurot.

Kõikide tingimisi karistuste katseajad on kolmeaastased ning peale Kuusemaa peavad teised süüdistatavad katseajal alluma ka kriminaalhoolduse kontrollnõuetele ja ei tohi muuhulgas tarvitada narkootilisi ja psühhotroopseid aineid.

Kuritegudega saadud vara konfiskeerimise asendamiseks mõisteti Bardo Simaniselt välja 13 984 eurot, Edgar Simaniselt 190 eurot, Arakult 600 eurot, Romanovilt 270 eurot ja Silbaumilt 1350 eurot. Menetluskuludena tuleb süüdistatavatel tasuda 571 kuni 4104 eurot.

Eelmise aasta suvel laekus politseile info, et Tartus käideldakse suures koguses marihuaanat. Politsei alustas kriminaalmenetlust, mille raames peeti kinni ja saadeti kohtu ette kaheksa meest vanuses 18–43 eluaastat.

«Narkokuritegevus on reeglina mitmeastmeline. Ka seekord õnnestus politseiametnikel välja selgitada ahela juhtfiguurid, vahendajad ja ostjad,» kommenteeris kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtinud Lõuna ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Tatjana Tamm.

Lõuna prefektuuri narkokuritegude talituse juht Kristjan Tommingas selgitas, et uimastiäri halvamiseks on oluline jõuda kuritegevuse juurteni. «Umbrohi ka ei hävine, kui vaid maapealne nähtav osa ära kitkuda. Samamoodi on narkoäris, et tarbijate kõrval on esmane siiski pidurit tõmmata varustajate tegevusele ning selle läbi teha tarbijale ja diilerile omakorda narkootikumide kättesaamine võimalikult keeruliseks,» põhjendas ta.

Kriminaalasja materjalidest selgub, et väljaselgitatud ahela tipus olid vennad Bardo ja Edgar Simanis.  «Mehed peeti kinni selle aasta 30. aprillil, kui nad tõid Lätist Tartusse ligi 700 grammi marihuaanat. Mõlemad mehed viibivad kohtu loal vahi all alates 1. maist,» sõnas ringkonnaprokurör Tatjana Tamm.

Süüdistuse järgi käideldi Tartus kokku ligi 1,5 kilo marihuaanat alates eelmise aasta juunist kuni selle aasta maikuuni.

Samuti selgitas politsei välja isikud, kes ostsid marihuaanat Bardo Simanise käest. Nende hulgas on näiteks kaks noormeest, kes olid kuritegude toimepanemise ajal alaealised.  Kogutud tõendid kinnitavad, et marihuaanat osteti peamiselt avalikus kohas: poe parklas, mõne juhusliku maja või garaažide juures. Mõned müüsid ostetud narkootikumi edasi, mõned tarvitasid seda osaliselt ise.

Narkokuritegude talituse juht Kristjan Tommingas juhtis tähelepanu asjaolule, et need narkootikumid jõudsid korduvalt alaealisteni. «Suur osa narkokurjategijaid õigustavad oma tegevust tihti sellega, et müüdav uimasti on lahja ning alaealistele seda ei anta. Tegelikult pole uimastikaubitsejatel mitte ühtegi teist põhimõtet peale omakasu saamise,» rõhutas Tommingas. Ta lisas, et uimastiäriga end sidudes satuvad paljud nõiaringi, millest välja pääseda on väga keeruline. «Tänavamüüja, kes mõtles, et teenib ainult natuke taskuraha, avastab end peagi igapäevaselt uimastitega kauplemas, riskib vangistusega, tarbib ka ise sageli meelemürki aina enam ja enam ning kulutab kogu tänavamüügist saadud raha iseendale uimastite soetamiseks. Mis on selle mõte?» küsib Tommingas.

Sama kriminaalasja raames tegi politsei läbiotsimise ka T. elukohas, kust leiti ja võeti ära kokku 39 kanepitaime.

Kriminaalasja materjalidest selgub, et marihuaana käitlemisega teeniti kriminaalset tulu kokku vähemalt 16 000 eurot. Selles kriminaalasjas on arestitud nii sularaha kui ka sõiduk BMW X5.

Lõuna prefektuuri narkokuritegude talituse huviorbiidis ongi  peamiselt  piirkonda narkootikume sissetoovad kurjategijad. «Politsei sihiks on saada neile jälile ning koguda kuritegelikust tegevusest tõendeid, mis võimaldaks tuvastatud kriminaaltulu ka konfiskeerida. Narkokuritegevust saab halvata vaid juhul, kui kuritegevus ühel või teisel põhjusel ära ei tasu. Olgu selleks näiteks ootamatu südametunnistuse teke, hirm kaotada vabadus, vara või isegi perekond,» selgitas Tommingas.

Arak, Kuusemaa ja Silbaum on varem kriminaalkorras karistamata, teised süüdistatavad on varem karistatud.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viis läbi Lõuna prefektuuri narkokuritegude talitus ja juhtis Lõuna ringkonnaprokuratuur.

Kokkuleppemenetluses tehtud kohtuotsus on vaidlustatav 15 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles