Näitus kiikab müütilisse maailma

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli kunstimuuseumi koguhoidja Külli Valk ja projektijuht Uku Peterson kinnitasid näitusesaali seinale graafilise lehe «Professor Paul Ariste» (1973, metsotinto), mis on Kaljo Põllu mälestusnäituse ainuke portree.
Tartu Ülikooli kunstimuuseumi koguhoidja Külli Valk ja projektijuht Uku Peterson kinnitasid näitusesaali seinale graafilise lehe «Professor Paul Ariste» (1973, metsotinto), mis on Kaljo Põllu mälestusnäituse ainuke portree. Foto: Sille Annuk

Kaljo Põllu näitusel «Teekond valgustumisse» Tartu Ülikooli kunstimuuseumis oli veel kolmapäeval koht graafilisel lehel «Suvepäev», kuid eile võttis selle asemel koha Paul Ariste portree. Miks nii?


«Mul oli meeles, et meie kogus on ka Kaljo Põllu Ariste portree, aga ma mäletasin seda natuke kehvemana,» selgitas näituse koostaja Külli Valk. «Mõtlesin, et teen sellest foto ja panen suurde näituseteksti, aga täna avastasin, et see on nii tundlik ja heas tehnikas töö.»

Kõige muu hea hulgas sobib mitut soome-ugri keelt ja meie hõimurahvaste eluolu väga põhjalikult tundnud teadlase pilt väljapanekusse ka seetõttu, et kunstnik sai sõbraliku teejuhatuse soome-ugri müütilisse maailma just akadeemik Aristelt.

Põllu loominguline tee kulges kuni tema elu lõpuni tänavu varakevadel põigetega meie ürgsete hõimlaste manu. Esimesed pildid sellest vallast valmisid nendel aastatel, kui kunstnik juhtis ülikooli kunstikabinetti. Ja kui ta tõi näitusesaali esimesed oma sarja «Kodalased» (1973–1975) tööd, jätsid need nii tema kolleegide kui ka kunstipubliku meeltesse sügava jälje.

Lisaks selle sarja mõnele pildile on Külli Valk saanud väljapanekus kasutada valiku pilte sarjadest «Kalivägi» (1978–1984), «Taevas ja maa» (1987–1991) ning «Kirgastumine» (1991–1995). Viimase sarja kinkis autor Pärnu Uue Kunsti Muuseumile, teised tööd on valitud Tartu Kunstimuuseumist ja Tartu Ülikooli kunstimuuseumist.

Näituse koostaja teada ei ole varem olnud ühtegi näitust, kus neid sarju on kõiki korraga koos näidatud. Kindlasti oleks tema meelest tarvis teha ka suurem ja põhjalikum väljapanek meeletult tööka Kaljo Põllu loomingust.

Meenutades kunstnik Kaljo Põllut

• Täna kell 16 avatakse Tartu Ülikooli kunstimuuseumis graafikanäitus «Teekond valgustumisse», mis koosneb Kaljo Põllu (1934–2010) teostest.

• Näitusega meenutab Tartu Ülikool sealset kunstikabinetti aastatel 1962–1975 juhtinud ja aastal 2007 TÜ rahvusmõtte auhinna pälvinud kunstnikku.

• TÜ kunstimuuseumi koguhoidja Külli Valgu koostatud väljapanekut saab vaadata 28. veebruarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles