Tartu ja Tartumaa keskerakondlased hääletavad kongressil vastavalt isiklikule eelistusele

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aadu Must.
Aadu Must. Foto: Margus Ansu

Eeleoleval pühapäeval koguneb Tallinnas Tondiraba jäähallis Keskerakonna kongress, kus valitakse erakonnale ka uus esimees. Kandidaate on üles seatud kuus: Edgar Savisaar, Kadri Simson, Toomas Vitsut, Mihhail Stalnuhhin, Yana Toom ning Oudekki Loone.

Kongressil osaleb 1092 delegaati, Tartu linna ja Tartumaa piirkonnast võtab pühapäeval tee pealinna ette vastavalt 38 ja 34 delegaati. Piirkondade juhid Aadu Must ja Aleksandr Suvorov kinnitavad, et hääletamise kohta delegaatidele mingeid ettekirjutusi ei tehta.

«Kohe täiesti selgelt ja teadlikult ja kindlalt jätsime selle nii lahti, kui vähegi annab. Iga inimene hääletab nii, nagu talle meeldib,» ütles Must. Suvorov ei salanud, et tema hääl läheb Kadri Simsonile, kuid ka tema rõhutas, et iga delegaat teeb oma otsuse ise.

Nii Aadu Must kui Aleksandr Suvorov nõustusid, et kongressi ümbritsev kandidaatide vastandamine ning sellega seotud kisa ja kära varjutavad esimehe valimiste sisulist poolt. Must märkis, et erakonna sees on loomulikult põhjalikult räägitud ka sisust, kuid meediat huvitab pigem ikkagi see, et oleks intriige ja konflikte. «Vaatan siin, et teinekord ütled ühe sõna, aga kümme minutit hiljem on sellele tiivad, sarved ja sõrad külge kasvanud, see on nagu kaks eraldi elu,» tõdes Must.

Mõlemad on seisukohal, et sõltumata sellest, kes kongressil uueks esimeheks valitakse, peab kindlasti muutuma erakonna juhtimine. Mis aga puudutab võimalikke muudatusi erakonna programmis, siis selles lähevad Aadu Musta ja Aleksandr Suvorovi arvamused lahku: Tartumaa piirkonna juhi Suvorovi hinnangul on ka praegune programm väga hea ja kaitseb umbes 60-70 protsendi eestimaalaste huve, Must on aga veendunud, et programm tuleb värske pilguga üle vaadata.

«Kuigi ka vanal programmil on häid külgi, tuleks kindlasti tuleks alustada tööd uue programmi kallal, sest elu on edasi läinud. Kuid seda tuleb teha evolutsiooni, mitte revolutsiooni teel,» rõhutas Must. Samas ta möönis, et kõigile ei pruugi see mõistagi meeltmööda olla.

«Öeldakse küll vahel, et kõik on üksmeelel ja keegi ei räägi vastu, aga see saab juhtuda alles surnuaias, kui suu on mulda täis ja enam rääkida ei saa. Inimesed ikka räägivad ja vaidlevad,» nentis Must.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles