Postimehe lugejad aitasid kirjanikele ja kunstnikele loojapalka määrata

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lugeja saatis toimetusele postkaardi.
Lugeja saatis toimetusele postkaardi. Foto: Raimu Hanson

Postimehe veebi- ja trükilehe lugejate meelest vääriksid tartlastest kirjanike hulgast loojapalka Kristiina Ehin, Jaan Kaplinski ja Mika Keränen ning meie kandi kunstnikest Edward von Lõngus, Imat Suumann ja Ilmar Kruusamäe.

Tartu kunstnike liidus on praegu 152 liiget, Eesti kirjanike liidu Tartu osakonnaga seotuks peab ennast umbes 90 inimest. Kui paljud neist esitavad avalduse loojapalga saamiseks, ei ole veel teada, sest nad saavad seda teha 30. novembrini. Kuid nad peavad arvestama sellega, et sama palka soovivad saada ka nende ametiõed ja –vennad kogu Eestist.

Ainult kõige õnnelikumad neist – viis kirjanikku ja viis kunstnikku – hakkavad alates 1. jaanuarist kolmel aastal saama kuupalka 805 eurot ja 86 senti puhtalt kätte.

Et ekspertkomisjonide tööd väärilisematest väärilisemate väljaselgitamisel kergendada ning pidades lugu antiiksest tarkusest, mille kohaselt on rahva hääl jumala hääl (vox populi, vox Dei), palusime Tartu Postimehe lugejatel trüki- ja veebilehes saata meile oma eelistus 20. novembriks.

Mõned ümbrikud tulid veel eile ja üks isegi täna. Ühtekokku tuli meie toimetuse pakutud kümne kunstniku ja kümne kirjaniku kohta kahe nädala jooksul 1397 eelistuseavaldust. Esikolmikud on – nagu juba nimetatud – kirjanikest Kristiina Ehin, Jaan Kaplinski ja Mika Keränen ning kunstnikest Edward von Lõngus, Imat Suumann ja Ilmar Kruusamäe. Edastame lugejate eelistuse mõlema tegevusala ekspertkomisjonile.

Hääletajad kommenteerivad

Kirjalikult tulnud eelistustega koos saabus mõnel juhul ka kirjaridu. Nii näiteks kirjutab tartlane A.L. (nimi toimetusele teada) järgmist: «Tartu linn võiks uhke olla kunstnik Imat Suumanni üle, kel on vaieldamatult suur ja geniaalne anne, mees maalib valgust, aega ja omab väga peent värvitunnetust. Kunstis üha süveneva pinnalisuse taustal toidab Imat Suumann vaataja hinge, mida just vaja ongi. Imat Suumann vajaks tutvustamist ka mujal maailmas. Ta on paljude vaatajate lemmik ja minu ka.»

Tartlane M. Lott märgib postkaardi tagaküljel, et saadab oma pere hääletuse tulemuse. «Noorema generatsiooni eelistused jäid peale, sest neid oli rohkem,» kirjutab ta. «Lisan siinkohal meie eelistused: M. Kivastik ja I. Suumann.»

Ühtlasi juhib ta tähelepanu asjaolule, et Tammsaare poleks suutnud kirjutada «Tõde ja õigust», kui poleks Kulkalt regulaarselt Palka saanud. «Et peret toita, pidanuks ta kirjutama artikleid ja lühijutte,» lisab M. Lott.

Võimalus diskvalifitseerida

Vähemalt praeguseni ei ole toimetusele hääletuse kohta proteste laekunud. Kui mitte arvestada kunstnik Peeter Krosmanni suulist avaldust muu jutu seas. Nimelt arutles ta võimaluse üle diskvalifitseerida kõige enim hääli saanud tänavakunstnik Edward von Lõngus, sest «valimiste ajal kasutas ta tänavareklaami». Viimase all peab Krosmann silmas Edward von Lõnguse teoseid avalikes kohtades vabas õhus.

Kui tänavakunstnik peaks tõesti diskvalifitseeruma, saaks esikolmikusse järgmisena rohkesti hääli saanud Endel Taniloo.

Aga tõde ja palgalised kirjutajad-kunstnikud selguvad siiski erialaliitudes moodustatud ekspertkomisjonides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles