Kunstnik joonistas üles planeedid ja arvutas välja Marsi kalendri

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Tali tutvustab planeetide näitust.
Ahto Tali tutvustab planeetide näitust. Foto: Kristjan Teedema

Tartu Herbert Masingu kooli 26-aastane vilistlane Ahto Tali esitles täna oma viiendat isikunäitust, mille ta on pühendanud planeetidele ja mis kannab pealkirja «Kosmose avastused».

Kunstniku eriline tähelepanu kuulub Marsile ning ta arvab, et kui sealne õhk oleks elamiseks sobilik, valiks ta selle oma koduplaneediks.

Selle peale mõeldes on ta välja arvutanud Marsi aasta ning kuna Marsil võtab ümber Päikese tiiru tegemine palju rohkem aega kui Maal, on seal Maa-mõistes päevi samuti rohkem. Ja kui Marsi aasta jagada kaheteistkümneks kuuks, siis ei ole neis mitte 30 või 31 päeva, vaid 58, 57 või 56 päeva.

Ka on Ahto Tali uurinud teaduslikke fakte ja püüdnud ette kujutada, mis võiks juhtuda Maa atmosfääriga, kui selle temperatuur langeb miinus viiekümnest kraadist kuni miinus 273 kraadini Celsiuse järgi ehk null Kelvinini ehk absoluutse nullini.

Ahto Tali on autistliku eripäraga kunstnik ja numbrites mõtlemine talle meeldib. Ta praegune näitus koosneb 21 tööst. Ühel pildil on korraga näha nii planeet kui lähem vaade selle pinnale. Planeete kujutavad pildid on internetist leitud fotode väga täpsed jäljendused, vaated planeetide pinnale või nende pilvedele on loodud Ahto Tali enda fantaasia järgi. Kõik ta tööd on värvipliiatsijoonistused.

Kosmos ja maa

Kunstnik ütles veel, et kosmose teema on seotud tema enda hingeseisundiga ja elu eesmärkidega, kuna needki näivad esialgu suured ja kauged.

Üks neist on päris oma elamise ehk umbes 30-ruutmeetrise korteri soetamine. Kunstnik tunnistas, et ta on juba aastaid kogunud raha ning et pool sellest on juba koos. Aega läheb kolm või neli aastat veel, mil ta saab oma ema kodust välja kolida ja päriselt iseseisvuda. Noormehe kindel siht on pangast mitte laenu võtta ega aastateks võlaorjusesse jääda.

Ahto Tali töötab Omniva kirjakandjana ning on seal tänu oma kiirusele ja püüdlikkusele saavutanud kvartali parima kirjakandja tunnustuse. Ta kõnnib iga päev oma tööd tehes palju kilomeetreid jalgsi ning sõidab ka jalgrattaga, et hoida end heas füüsilises vormis.

Viimane kord oli kunstnik Ahto Talist juttu kahe aasta eest, mil tal valmis maailma rahvaste esindajaist 1276 portreed. Tolle eesmärgi saavutamiseks kulus tal kaks aastat. Planeetide näituse tööd valmisid pooleteise aastaga.

Julgustuseks teistele

Herbert Masingu kooli direktor Tiina Kallavus ütles, et Ahto Tali on nende kooli õpilastest üldse esimene, kes oma isikunäitustega üles astuma hakkas. Täna avatud näitus on viies ning Ahto on olnud ta sõnul teistele nende kooli õpilastele suureks julgustuseks.

Ahto Tali juhendaja on olnud kunstiõpetaja Mare Kuusik ning tema lisas, et nüüd on Ahto suureks meheks sirgunud ning nende koostööd võib pidada lõppenuks.

Ahto Tali lubas, et ta ei unusta kunagi joonistamist ning kui on põhjust, on ta valmis oma annet edaspidigi näitama. Ka loodab ta, et tema töödele hakkab leiduma ostjaid.

Kosmose näitus Herbert Masingu koolis püsib kuni aasta lõpuni. Siis rändab see Miina Härma gümnaasiumi ja kevadel liigub edasi Mart Reiniku kooli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles