Rahvusarhiivi populaarne kaardirakendus kolis Maa-ameti geoportaali

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Schmidt Eestimaa / Rücker Liivimaa aluskaardid (XIX sajand).
Schmidt Eestimaa / Rücker Liivimaa aluskaardid (XIX sajand). Foto: Kuvatõmmis.

Kümme aastat tagasi avas Rahvusarhiiv ajalooliste halduspiiride kaardiserveri Kupits. Paraku vananes see vahepealse ajaga tehniliselt sedavõrd, et möödunud aastal toimunud arhiivi veebiteenuse uude serverisse ümberkolimise järel ei õnnestunud Kupitsat enam töökorda saada. Nüüd on rakendus tänu Rahvusarhiivi ja Maa-ameti koostööle taas kõigile huvilistele kättesaadav.

Kupitsa puhul oli tegemist kaardirakendusega, kus sai nii 19. sajandist pärineval kui ka kaasaegsel taustakaardil kuvada ajaloolisi halduspiire: 20. sajandi alguse mõisa-, kihelkonna-, maakonna- ja kubermangupiire ning järgnevalt kehtinud haldusjaotuste piire aastatest 1922, 1934, 1938, 1959, 1979, 1989 ja 2004. Lisaks sellele olid kaardile kantud ka mõisasüdamete punktid. Rahvusarhiivi kasutusosakonna juhataja Tõnis Türna tõdes, et kuigi ametlikku kasutusstatistikat toona ei tehtud, võib öelda, et Kupits sai kiiresti väga populaarseks.

«Kõigile, kes töötavad vanade arhiiviallikatega, on ajalooliste haldusüksuste piirides ja nende muutustes orienteerumine hädavajalik,» selgitas Türna. Ta lisas, et arhiiv on pidanud viimase aasta jooksul regulaarselt vastama klientide küsimustele, millal andmed jälle kättesaadavaks saavad.

Selle aasta alguses võetigi ühendust Maa-ametiga ning nüüdseks on rakendus taas kõigi huviliste jaoks Maa-ameti geoportaalis tasuta kättesaadav. «Koostöö on olnud väga tõhus ja viljakas. Maa-amet on Kupitsa elluäratamisel teinud ära väga tänuväärse töö,» kiitis Türna partnereid.

Tõnis Türna tõstis esile, et Maa-ameti geoportaal pakub haldusajaloo huvilistele palju rohkem võimalusi kui Kupits, kuna nüüd saab ajalooliste halduspiiride kujunemist ja muutumist vaadelda eri ajastutest pärit taustakaartidel.

«Seejuures ei tasu muidugi unustada, et piiriandmed ei ole ülitäpsed ning nende eesmärgiks ei ole mitte vanade piiride meetri täpsusega kättejuhatamine, vaid haldusajaloo visualiseerimine. Kui ajaloohuviline saab teada, millise mõisa, valla või külanõukogu alla teda huvitav talukoht või küla kunagi kuulus, siis on ajalooliste halduspiiride rakenduse eesmärk täidetud,» märkis Türna.

Praktiliselt kogu töö Kupitsa andmete lisamisel Maa-ameti geoportaali ajalooliste kaartide kaardikihti tegi Maa-ameti geoinformaatika osakond. Kaartide avalikustamiseks vajaliku tehnilise teostuse eest vastutas IT-firma Datel, vastavad tööd läksid maksma 1500 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles