Debüüdipreemia võitis Piret Jaaks lühijuttude kogu eest

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastuse üks dramaturgidest Piret Jaaks
Lavastuse üks dramaturgidest Piret Jaaks Foto: Raimu Hanson

Betti Alveri debüüdipreemia žürii lõpetas täna oma töö, mille aegu tuli aruteludele ja hääletamistele koguneda seitsmel nädalal, ning andis Tartu kirjandusmaja saalis teada, et preemia võitis Piret Jaaks lühijuttude kogu "Linnalegend" eest.

Kui kirjanike liidu Tartu osakonna esimees Berk Vaher oli preemia saaja teatavaks teinud, rääkis Piret Jaaks endast.

Ta on lühiproosat kirjutanud aastast 2001 ja avaldanud seda ka kirjandusajakirjades. Seejärel kirjutas ta mõned näidendid ning võttis siis sõprade soovitusel taas käsile lühijutud.

Piret Jaaks on kirjutanud viis-kuus näidendit, millest lavale on jõudnud kolm. Kahe näidendi eest on teda auhinnatud.

Tallinlannast laureaat praegu ametis ei käi, kuid lööb kaasa heategevuses ja vabatahtlikus tegevuses. "Üritan võimalikult palju kirjutada," lisas ta.

Piret Jaaksile auhinna toonud raamatus "Linnalegend" (üllitanud kirjastus Jumalikud Ilmutused) on lood, mis on inspireeritud erinevais maailma ja Eesti linnades läbielatust. Lühijutu "Pihtimus" tegevuspaik on Tartu.

"Sain inspiratsiooni Tartust kui keskkonnast. Lugu räägib naisterahvast, kes näppab kiriku seinal rippunud Jeesuse ja tassib seljas koju. Siis hakkab ta kirjutama anonüümkirju kirikuisale ja talle tundub, et ta peab ikkagi selle teo üles tunnistama," ütles autor. "Kõik kohad, mida ma selles jutus kirjeldan, ja emotsioon on mul Tartust ehk siis Tartu oli algimpulss selle loo kirjutamiseks. Paljuski sain mõtteid ajast, kui ma Tartu ülikoolis õppisin."

Preemiasumma oli tänavu kerkinud 1500 eurole ja tuli Eesti kultuurkapitalilt. Žüriisse kuulusid Pille-Riin Larm, Katrin Raid, Sirel Heinloo, Vahur Afanasjev ja Indrek Ojam, kes said võtta vaatluse alla 29 luule- ja 20 proosateost.

Täna on luuletaja Betti Alveri (23. november 1906 – 19. juuni 1989) sünniaastapäev. Betti Alveri kirjanduspreemiat annab igal aastal välja kirjanike liidu Tartu osakond. Poetessi testamendi kohaselt pälvib selle parim hingedepäevade vahelisel ajal ilmunud debüütteos luule, proosa või draama vallas.

Tänavune žürii kuulutas välja viis nominenti. Need on preemia võitnud Piret Jaaksi kõrval Billeneeve – luulekogu «Sügis nagu lõppev suhe», Kristjan Haljak – luulekogu «Palavik», Eero Lattu – ajalooline ulmeromaan «Kaitstud Eesti» ja Mudlum – lühiproosakogu «Tõsine inimene».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles