Viiulikunstnik Aleksandr Fisch lahkus viimsele teekonnale

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viiuldaja Aleksandr Fisch (1. mai 1945 – 16. november 2015).
Viiuldaja Aleksandr Fisch (1. mai 1945 – 16. november 2015). Foto: Lauri Kulpsoo / Postimees

16. novembril suri viiuldaja Aleksandr Fisch, kes sündis Bakuus 1. mail 1945 ja lõpetas sama linna konservatooriumi aastal 1968, kuid elutöö tegi Tartus. «Meenutan suure tänutundega koostööd selle suurepärase inimesega,» ütles Vanemuise endine dirigent ja peadirigent Endel Nõgene.

Aleksandr Fisch hakkas juba õpingute ajal mängima Aserbaidžaani riiklikus sümfooniaorkestris. Vanemuise sümfooniaorkestriga liitus ta aastal 1972, kusjuures aastail 1981-2001 oli ta orkestri kontsertmeister ehk dirigendi parem käsi ja lähim abiline.

Peaaegu samal ajal Vanemuise dirigendi ja peadirigendi ametis olnud Endel Nõgene nimetas Aleksandr Fischi meenutades teda viiulikunstnikuks ja suureks meistriks. «Tal oli väga tämbririkas ja kaunikõlaline, soe viiulitoon,» lisas dirigent. «Ta oli hästi nõudlik ja aus ja samas sõbralik inimene ning pälvis kiiresti pärast seda, kui ta oli Tartusse tööle kutsutud, kolleegide ja kogu linna muusikategelaste austuse. Ta õppis eesti keele kiiresti ära.»

Vanemuise teatris

Aleksandr Fisch oli Vanemuise keelpillikvarteti taasellukutsuja ja esines selle koosseisus aastaid ning oli ka veerand sajandit tegutsenud Vanemuise kammerorkestri üks asutajaliikmeid.

«Ta andis hindamatu panuse Vanemuise sümfooniaorkestri keelpillikõla arendamisse ja kogu orkestri sihikindlasse kasvatamisse,» ütles Endel Nõgene. «Selle kõla eest on orkester saanud kriitikutelt häid hinnanguid ka ooperite külalisetendustel Moskvas ja Peterburis ning Leedu rahvusooperis, aga kiita saime samuti Soomes. Tähetund oli Saksamaal 1993. aastal Berliini filharmoonia suures saalis.»

Aleksandr Fisch esines Vanemuises töötamise aastatel ka solistina – kusjuures osales viiuliga isegi sõnalavastustes – ning tegutses viiuliõpetajana Elleri ja Ülenurme muusikakoolis. Tema õpilaste hulgas on Vanemuise sümfooniaorkestri praegused viiuldajad Kattrin Ojam, Anne Vellomäe ja Žanna Toptši. «Andekaid õpilasi oli tal palju,» lisas Nõgene.

Romantiline viiulimuusika

Tammelinlane Aleksandr Fisch tegutses viimased kuus aastat ametlikult füüsilisest isikust ettevõtjana. Krediidiinfo andmetel oli ta oma tegevusaladeks märkinud kontsertide lavastamise ja esitamise ning muu muusikalise loometegevuse.

Viimastel aastatel oli tema mängu võimalik kuulata ja näha Vilde lokaalis, kus ta esitas regulaarselt veel mullu lõbusat muusikat. Kavas oli palasid klassikast polkani ja mustlasmuusikast romantiliste romanssideni.

Vilde lokaali omanik Priit Reiman kohtus temaga viimati tänavu suvel. Viiulikunstnik oli Reimanile öelnud, et ta sügisest enam regulaarseid mänge ei tahaks endale võtta. Esimest kohtumist Fischiga mäletab Reiman aastast 2001, kui viiuldaja esitas Püssirohukeldris romantilisi lugusid.

Aleksandr Fisch saadeti viimsele teekonnale Tartu krematooriumist 19. novembril. Leinamuusikat mängisid tema endised kolleegid Vanemuise sümfooniaorkestrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles