Kontsert toetas Alo Mattiiseni klaverit 33 000 krooniga

, Jõgevamaa ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaverimeister ja KT Musical Instruments restaureerivad koostöös  Alo Mattiiseni klaverit.
Klaverimeister ja KT Musical Instruments restaureerivad koostöös Alo Mattiiseni klaverit. Foto: Peeter Langovits

Neljapäeva õhtul andsid tuntud muusikud Jõgeva kultuurikeskuses kontserdi, millega koguti helilooja Alo Mattiisenile kuulunud kabinetklaveri restaureerimiseks ja Alo klaveriklassi rajamiseks Jõgeva muusikakoolis 33 000 krooni.


Heategevuskontserdil laulnud Ivo Linna märkis, et ta on korduvalt möödunud Tallinnas majast, kus elas Alo Mattiisen ning mõelnud tema klaveri edasisele saatusele. «Kevadel oli rõõmus üllatus kuulda, et Alo sünnilinnas on tekkinud idee klaver taastada,» rääkis Linna.

Ivo Linna ja Antti Kammiste esituses kõlas jõgevalaste ees esmaettekandes Mattiiseni laul «Kui pilliroog sahiseb roos». Selle mingil põhusel seisma jäänud laulu esitamise mõte tekkis kontserdieelsel hommikul.

«Alol on tegelikult veel teenimatult unustusse jäänud lugusid,» kinnitas helilooja tütar Anna-Mariita Mattiisen, kes laulis oma isa loomingust mõneti uuemas töötluses teoseid «Mingem üles mägedele» ja «Vikerkaar».

Klaveri kordategemisest ning heategevuskontserdist tundis rõõmu ka kontserti kuulama tulnud Alo Mattiiseni abikaasa ja Anna-Mariita ema Rita Rätsepp.

Populaarseid eestikeelseid laule oli oma esinemisrepertuaari valinud ka Gerli Padar, keda saatis klaveril Urmas Lattikas. Kõik muusikud loobusid esinemistasust.

Jõgeva linnapea Kalmer Lain nimetas heategevuskontserti sündmuseks Eesti muusikaajaloos. «Kõige ülevam hetk oli kindlasti see, kui koo Ivo Linna ja Anna-Mariita Mattiiseniga ühislaulumisel kätest kinni hoides laulsime «Eestlane olen ja eestlaseks jään»». Lain lisas, et Jõgeva linn on Mattiiseni klaveri taastamiseks eraldanud 60 000 krooni ning enne kontserti olid inimesed annetanud juba 40 000 krooni.

Klaveri taastamistööd Tallinnas peaksid lõppema enne jõule. Seejärel tuleb veel uuendada klassiruum, kuhu muusikariist tuuakse.

Mattiisenile kuulunud klaver sobib iseäranis hästi solfedžo tundide läbiviimiseks, kuid võimaldab korraldada ka kammerkontserte väiksemaarvulisele publikule, märkis Jõgeva muusikakooli direktor Merike Katt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles