Hooldaja käsiraamatusse koondus 13 olulist teemat

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmus õpik, millest on abi nii hooldustöötajail kui omastehooldajail.
Ilmus õpik, millest on abi nii hooldustöötajail kui omastehooldajail. Foto: Repro

Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud esitlesid sel nädalal emakeelset käsiraamatut, mis on abiks hooldustöötajatele ja omastehooldajatele.

Tartu Tervishoiu Kõrgkooli arendusprorektor Merle Varik selgitas, et raamat «Hoolides ja hoolitsedes» aitab kaasa vajalike teadmiste saamisele hooldustöötaja elukutse omandamisel. Aga kindlasti leiavad omastehooldajadki sellest õpikust vajalikke juhiseid oma lähedaste hooldamiseks.

«Asudes hoolt kandma kas oma haigestunud või muul põhjusel abivajajava lähedase eest, tuleb äkki silmitsi olla hooldusalaste küsimustega, mis sageli tekitavad abituse tunde, kuna teadmisi ja oskusi ei ole piisavalt,» kommenteeris Merle Varik. «Sellisel puhul ongi see käsiraamat heaks toeks.»

Raamatu kolmteist peatükki annavad ülevaate psühholoogia valdkonna põhitõdedest, hooldustoimingutest, vajaminevatest vahenditest, ravimiõpetusest, ergonoomika võtetest ning aktiveerivatest tegevustest.

Eraldi peatükis avatakse surma ja leina olemus, arutletakse, kuidas pakkuda tuge ning tuuakse välja kaasnevaid eetilisi aspekte.

Teose autoriteks on Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud, kirjastajaks Argo Kirjastus ning see on jõudnud ka raamatupoodides müügile.

Merle Varik tunnistas, et omamoodi väljakutseks oli akadeemilise, erialalist terminoloogiat valdava ning tõenduspõhise viitamisega harjunud õppejõudude oskus panna oma teadmised lihtsasse keelde, mis oleksid arusaadavad nii õppijale kui sellisele inimesele, kellel puudub erialane haridus.

Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis on hooldustöötajaid koolitatud juba 15 aastat.

Raamatu leiab kauplustest Rahva Raamat, Apollo, Krisostomus. Ka Argo Kirjastus pakub seda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles