Andrus Rehemaa: ajalooline tänavavõrk on järjepidevuse alus

, tartlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kesklinna vaade.
Tartu kesklinna vaade. Foto: Margus Ansu

Tartu kesklinna avalikul väljapanekul oleva üldplaneeringu muinsuskaitse eritingimused on mahukas dokument, kuid silma paistab ühe olulise teema pealiskaudne käsitlemine. Nimelt puudub planeeringuala tänavavõrgu kujunemise ülevaade. Veidi täpsemalt on seda kirjeldatud ainult vanalinna muinsuskaitsealal.

Selle sisulise puudujäägi tulemusel pole planeeringu väljapanekul olevas variandis mainitud Emajõe mõlemal kaldal uuesti hoonestatavates kvartalites ajalooliste tänavasihtide, nagu näiteks Holmi ja Kauba tänava säilitamise ja nende tänavate taastamise vajadust. Selle üle otsustamine on lükatud detailplaneeringute koostamise aega. Nii tähtsas küsimuses, nagu seda on tänavavõrk, ei tohiks seda kindlasti teha.

Tartu kesklinn elas Teise maailmasõja ajal ja järel muu hulgas üle linnaehitusliku katastroofi. Selle tagajärjel hävis suur osa vanalinnast väljaspool olevast kesklinna hoonestusest ning kadus kvartalite ja tänavate võrk. Tagantjärele vaadates paistab, et see, mis jäi alles, ja see, mida alles hoiti, oli suuresti juhuslik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles