Must auk pärast gümnaasiumi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Torop, TÜ ASK treener
Tiina Torop, TÜ ASK treener Foto: Ain Protsin

Kõik Tartu Postimehega vestelnud sporditegelased, on nad siis klubide või koolide poolt, on ühes asjas ühte meelt. Suur probleem ootab andekat spordinoort siis, kui ta lõpetab gümnaasiumi.


«Inimene on saanud 18, teinud pidevalt sporti ja nüüd hakkab elu  peale suruma. Gümnaasium lõpeb, vanemad enam väga ei toeta, tuleb iseseisvasse ellu astuda,» kirjeldas sulgpalliklubi Triiton juht Mart Siliksaar.

Valikute aeg

«Mis edasi? Ta oli noorteklassis Eestis parim, aga täiskasvanute ja noorte sport on kaks väga erinevat asja, kui me tipust räägime,» lisas ta. «Noorte seast täis-kasvanute konkurentsi jõudmiseks läheb aega kolm-neli-viis aastat. On valikute aeg. Kes loob hoovad, et andekas noor spordile kaduma ei lähe?»

Siliksaare sõnul käib spordis praegu ses mõttes raiskamine. «Me valmistame inimest ette, õpetame, suured summad lähevad, et lihvida temast lootustandvat talenti,» kirjeldas ta. «Suur töö on ära tehtud ja on vaja veel mingisugune protsent juurde panna, aga siis läheb kõik lõhki.» Üks variant andekal noorel on tema arvates proovida õnne välismaal.

Tartumaa spordiliidu juht Andres Põhjala näeb võimalikku pääseteed kaitsestruktuuride spordirühmades. «Sõjaväel praegu raha on, leida sealt mingi 10 miljonit krooni sportlaste stipendiumiteks ja ülalpidamiseks – see oleks andekatele tegijatele väljund,» pakkus ta.

«Euroopa on lahendanud probleemi sellise asjaga nagu alla 23-aastaste vanuseklass, see on üks variant, et motiveerida andekaid noori sporti edasi tegema,» ütles treener Tiina Torop. «Riigil tuleb otsustada, kas on mõtet maksta nelja-aastastele pearaha või tuleks äkki aidata noori andekaid hoopis sellest august üle saada.»

Lahendused olemas

Spordikongressi spordihariduse töörühma juhtiv Toomas Savi on optimistlik. «Meie töörühm on seda küsimust jõuliselt arutanud,» ütles ta. «Näeme võimalusi, kuidas see auk ära täita, et need inimesed, kes on täie auruga sporti teinud, seda selle pärast maha ei jätaks, et neil ei ole enam võimalusi.»

Lahendusi Savi enne spordikongressi avaldama ei soostunud. Kongress algab homme kell 11 Tallinnas Nokia kontserdimajas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles