Diabeedihaige lapsega koosolemine vajab teadmisi

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diabeet on lapseea tavalisim krooniline haigus.
Diabeet on lapseea tavalisim krooniline haigus. Foto: Caro / Scanpix

Eesti laste ja noorte diabeediühing korraldab sel reedel Tartu maavalitsuses tasuta koolituse, kus õpetatakse, mida saab teha koolis ja lasteaias käivate suhkruhaigete laste heaks.


Koolitus on mõeldud kõigile neile, kes oma töös lastega kokku puutuvad ning kes peaksid vajadusel oskama diabeedihaigele ka esmaabi anda.

Esimese tüübi diabeeti põeb Eestis ligi 600 kuni 15-aastast last, kellest 200 on lasteaiaealised. Eesti laste ja noorte diabeediühingu juhataja Kristi Peegel ütleb, et neist aiaealistest suur osa ei saagi oma diabeedi pärast kunagi lasteaiakohta, sest asutus keeldub last terviseriskide tõttu vastu võtmast.

Vaid 17 protsenti diabeedihaigetest koolieelikutest saab lastehoius või -aias n-ö täisteenuse ehk nende vanemad kindluse, et laps viibib kohas, kus koolitatud personal kontrollib ta veresuhkru taset, süstib vajaliku koguse insuliini ning jälgib söögikordi ja toidukoguseid iga päev.

«Väga suur osa lapsevanemaid peab aga arvestama sellega, et neil tuleb ise lasteasutuses mitu korda päevas oma last vaatamas käia, et haigust kontrolli all hoida,» ütles Peegel.

Ta lisas, et diabeeti haigestumine kasvab paraku aasta-aastalt. «Põhjused on keerulised ja paljus veel segased,» rääkis ta. «Üsna varsti võib aga igas Eesti lasteaias ja koolis käia rohkem kui üks diabeediga laps. Niisuguse lapse toetamine on investeering lapse pikaks ja tüsistustevabaks eluks ehk investeering tulevikku.»

Koolitused õpetajaile
• 12. novembril Tartu maavalitsuse saalis (Riia 15) kl 10–12.30 ja 13.30–16.
• Koolitajad on Tallinna lastehaigla arst Ülle Einberg ning Eesti laste ja noorte diabeediühingu juht Kristi Peegel.
• Registreerumiseks saata e-kiri aadressil laste­dia­beet@gmail.com, kuhu märkida nimi, ametikoht ja asutus ning kumb koolitusaeg sobib.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles