Kunstnik maalis koolis nii akte kui ka labidamehi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Pääsukese maali (esiplaanil) kõrval on Omar Volmeri õpilastöö.
Tiit Pääsukese maali (esiplaanil) kõrval on Omar Volmeri õpilastöö. Foto: Sille Annuk

Eesti üks tippmaalijaid Tiit Pääsuke on õppinud Tartu kunstikoolis. Et tema õpingud jäid Emajõelinnas 1950. aastate lõppu, tuli tal tol ajal maa­­lida ajastu vaimu kohaselt muu hulgas labidamehi.


Üks Tiit Pääsukese (68) õpilastööna valminud tööteemaline pilt on välja pandud Tartu kõrgema kunstikooli galeriis Noorus, mis tegutseb Tartus Riia mäel. Sealsamas on kultuuritegelasena tuntuks saanud Omar Volmeri (1934–2002) maal, mis kujutab labidamehi tööd vihtumas.

Kunstnikel tuli õppimise aegu maalida ka akte. Seepärast on neidki, ning maastikke ja muudki, üleeile avatud maalinäitusel, millega Tartu kunstikool tähistab oma saabuvat 60. sünnipäeva.

Kogutud teosed

Väljapaneku, mis koosneb õppetööde metoodilisse fondi kogutud maalidest, on koostanud kunstikooli õppemeistrid Aet Kingsepp ja Riivo Lan­­govits, kes on ühtlasi õpetaja ja majandusjuhataja. Nemad juhendasid ka kolmanda ja neljanda kursuse dekoraatoreid näituse ülespanekul.

Metoodiline fond koosneb aastatega tehtud parematest õpilastöödest, mille on teiste hulgast välja noppinud õpetajad. Neid töid kasutatakse Langovitsi sõnul õpilaste loovuse avamiseks ja neile tehniliste võtete tutvustamiseks.

Tartu kunstikooli direktori Kadi Kreisi hinnangul on peaaegu 60 aastaga kogunenud väikese muuseumi jagu loomingut.

Lisaks tavalistele maalidele on väljapanekus maaliline video «MOVI(ng)E» aastast 2009. Praegune vabakutseline kunstnik, toonane õpilane Kaarel Susi tegi selle õpetaja Kalli Kalde juhendamisel ning saatis Pariisi rahvusvahelisele, üle 400 osalejaga võistlusele.

Žürii nimetas noore tartlase kuue võrdväärse auhinna saaja hulka ja määras talle stipendiumi õpinguteks Prantsusmaal. Tema videot näitas galerii Le Pont Neuf mullu sügisel näitusel «Hommage à Picasso». Nüüd saab seda vaadata 27. novembrini avatud näitusel Nooruse galeriis.

Kadi Kreis peab plaane näidata parimaid õpilastöid läbi aastate Tartust kaugemalgi. «Ilmselt uuel aastal viime näituse Riiga Janis Rozentlsi kunstikooli, mis on üks meie partnerkoole,» ütles direktor. «Meie fondist on töid eksponeeritud Tartu kutsehariduskeskuses. Peame plaani ka Tallinna minekuks. Sest meil on, mida näidata.»

Tartusse nädalaks stažeerima saabunud Rozentlsi kunstikooli õpetaja Laura Kova­­evska tunnustas väljapaneku nii idee kui ka mõne töö poolest väga heaks. «Kavandame ühisnäitust, millest pool oleks Tartu koolist ja pool meie koolist,» ütles riialanna.

Anonüümsed tööd

Nooruses avatud näituse mitme töö autor ei ole teada, mida märgib ka sedel maali all. Autorita tööde hulgas on kogunisti üks selline, mille modell on olnud Matti Milius.

Üks anonüümne töö leidis juba avamisel üleeile autori. Nimelt teadis üks kunstikooli vilistlane, et ühe tööteemalise pildi on maalinud tema õpingukaaslane Hillar Jaanus tõenäoliselt aastal 1962. Direktoril oli sellest hea meel, talle meeldiks näha autori nime teistegi praegu anonüümsete maalide all.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles