Pildid: botaanikaaias õitseb

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aed-lumeroos «Double Ellen»
Aed-lumeroos «Double Ellen» Foto: Kristjan Teedema

Ootamatult soe sügis on segi paisanud taimede elu: mõõdukate plusskraadidega ilma tõttu arvavad nii mõnedki õistaimed, et jälle on kevad saabunud.

Nii võib näha Tartu botaanikaaias väga elujõulisi taimi. Ainukese põõsana näitab oma ilu kõmri lodjapuu, millel veel mõned vanad lehedki otsas, kuid õied on juba uued. Aednik Sten Manderi sõnul on kummaline, et Briti saartelt pärit aretis Lõuna-Eesti ilmaoludes üldse veel elus püsib. Meil peaks kõmri lodjapuu õitsesaeg jääma märtsi lõppu ja aprilli algusesse.

Samuti on oma õied avanud transilvaania sinilill, aed-lumeroos ja naapoli alpikann. Esimene neist sarnaneb väga hariliku sinilillega, mida oleme harjunud kevaditi metsa alt korjama. Naapoli alpikann meenutab veidi meie lumikellukest ning aed-lumeroos on kõige suurema õiega nendest taimedest, mille õitseaeg jääb tegelikult varakevadesse.

Lisaks nimetatuile näitavad oma ilusamat külge veel helelillade õitega dauuria rododendron ning väikeste kollaste õitega läiklehise ja roomava mahoonia hübriid. Neist esimese õitseaeg peaks jääma aprilli lõppu ja mai algusesse ning teine taim peaks õisi näitama alles maikuu lõpus.

Kui botaanikaaia avamaal saab imetleda hiliseid või pigem varaseid õitsejaid, siis siseruumidesse on pandud üles näitus «Jäädavalt kadunud?», mis räägib hävinud või hävimisäärel olevatest taimedest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles