Varalahkunud luuletaja sünniaastapäeval esitab tema värsse tütar

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari Vallisoo ootab 24. veebruaril 2012 Tartu ülikooli aulas oma järge, et vastu võtta riigi kultuuripreemia.
Mari Vallisoo ootab 24. veebruaril 2012 Tartu ülikooli aulas oma järge, et vastu võtta riigi kultuuripreemia. Foto: Margus Ansu

Tartu luuletaja Mari Vallisoo saanuks tänavu 12. novembril 65-aastaseks, kui talle ei oleks 5. juulil 2013 auto ülekäigurajal otsa sõitnud ning vigastanud nii tugevasti, et luuletaja suri haiglas 4. augustil, mitme nädala jooksul teadvusele tulemata. Tema sünniaastapäeva tähistamiseks toimub 12. novembril kell 18 Tartu linnaraamatukogu saalis luuleõhtu.

Mari Vallisoo luuletusi loeb raamatukogu neljanda korruse saalis Tuuli Vallisoo ja laulab Andrus Hämäläinen. Koosviibimise juhatab sisse Jüri Kaldmaa.

Luuletaja tütar Tuuli Vallisoo on koostanud koos oma ema õe Ann Kilgiga raamatu «Mälestusi maailmast 1966-2013», mis annab ülevaate kogu Mari Vallisoo loomingust, sisaldades luuletusi autori kooliajast kuni viimase eluaastani.

Lagle Israeli graafikaga kaunistatud raamatu eessõna «Luuletaja, kelle soontes voolab kodaverd» on kirjutanud Tiia Toomet. Pealkirjas vihjab ta Mari Vallisoo luuletustele, mis on Kodavere murdes kirja pandud enamasti tema elu lõpupoolel. Sellised luuletused on ilmunud luulekogudes «Sünnisõnad ja surmasõnumid» (1991), «Ussisõnad» (2001) ja koondkogus «Viimäne vihim» (2013).

Mari Vallisoo on maetud Kodavere kalmistule. Ilmamaa kirjastatud «Mälestusi maailmast» ilmus trükist tänavu sügise hakul ning on ühtekokku kümnes Mari Vallisoo luulekogumik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles