Kunstirahvas mälestab legendaarset kollektsionääri

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matti Milius (1945-2015).
Matti Milius (1945-2015). Foto: Margus Ansu

Matti Miliusel on 10. novembril 70. sünniaastapäev. Sel puhul on kavas avada erinevais Eesti paigus kaks näitust, üks galerii tahab aga panna kunstnikud tegutsema ja pärast nende tegude ülevaatamist välja anda temanimelise preemia.

Tartu lastekunstikooli tiiva all tegutsevasse Jakobi galeriisse (Jakobi 52) koguneb Matti Miliuse juubeliõhtul 10. novembril kell 20.30 väärikas publik ja ühtlasi žürii, et välja anda esimene ja vahest ka viimane kunsti- ja elupreemia Miliuse Miilang (MM).

«Alates kella poole üheksast õhtul, kui viimased lapsed on koolist lahkunud, astuvad nõudliku žüriipubliku ette järjepanu Tartu parimad pojad, et kõige erinevamate etteastetega Miliuse Miilang just omaenda nime külge kinnistada,» on teatatud sotsiaalmeedias.

Kümnete ja kümnete kunstiläikeliste silmapaaride ette astuvad MM-i välja teenima Margus Kiis, Marco Tasane, Meelis Kaldalu, Enn Tegova, Pärtel Vissak, Erkki Luuk ja Erkki Hüva ning paljud teised kunstnikud, elukunstnikud ja teisedki, kes seda soovivad. Sissepääs on piletita, kuid kaasa tuleb võtta vabalt valitud nööp, millega Erki Kasemets saaks täiendada oma sealsele näitusele välja pandud kunstiteost.

Tallinnas

Fahle galerii (Tartu mnt 84a, Tallinn) avab 10. novembril kell 19 näituse, kuhu on kokku kogutud olulisemad portreed, lood ja Matti Miliusega seotud legendaarsed teosed.

«Matti oli mitmetahuline mees, võib isegi ütelda, et sadade-tuhandete tahkudega,» märgivad galeristid. «Igasse inimesesse, kellega Matti kohtus, suutis ta jätta erineva jälje – emotsiooni, mis oli negatiivne või positiivne, kuid mitte kunagi neutraalne. Matti 70. juubelile pühendatud näitusega soovime tuua osa neist emotsioonidest teieni ja teeme seda mainekate kunstnike silme, pintslitõmmete ja mõtete läbi… Oma emotsioone kujutavad ja nendest pajatavad Peeter Mudist, Jüri Arrak, Aapo Pukk, Laine Pukk, Rauno Thomas Moss, Igors Celms, Ilmārs Blumbergs, Lembit Lepp, Tõnu Noorits, Doris Kareva, Marina Aleksejeva jt.»

Fahle galerii näitust, mis valmis Fahle ja Tam-galerii koostöös ning mille on koostanud ja kujundanud Meelis Tammemägi, Ketlin Kuusing ja Heidi Paju, saab vaadata 10. detsembrini.

Viljandis

Kondase keskus (Pikk 8, Viljandi) avab eeloleval laupäeval, 14. novembril kell 15 näituse «Matti soovil». «Eelmisel aastal, kui Milius veel elus oli, käis ta meie näitustel ja uuris võimalust korraldada siin oma juubelinäitus,» märgivad väljapaneku koostajad. «Näitamisele tuleb palju head maalikunsti!»

Väljapanekus on Tiiu Kirsipuu, Ilmar Kruusamäe ja Aapo Puki portreesid Miliusest ja ka taieseid, mis algselt kuulsa kollektsionääri kogusse kuulusid, autoriteks Irina Nahova, Svetlana Kopystianska, Maija Tabaka, Gleb Bogomolov, Sergei Dobrodvorski, Andrus Kasemaa, Eduard Šteinberg, Rein Tammik, Peeter Urbla ja Valeri Vinogradov. Näitusel saab vaadata ka Peeter Urbla autorifilm Miliusest "Inimene künkal" ja kuulata helikatkeid raadioeetris kõlanud portreesaadetest. Näitust Viljandis saab vaadata 13. detsembrini.

Legendaarse kunstikoguja Matti Miliuse (10. november 1945 Tartu – 3. juuni 2015 Tartu) esimese mälestusnäituse avas juba järgmisel päeval pärast tema surma Tartu kunstimuuseum. Paar nädalat avatud väljapanekus olid mitmete kunstnike portreed Miliusest, ühtekokku 11 teost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles