Pargi hotelli kunstiteostest jäi oksjonil osa müümata

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anton Starkopfi marmorkuju "Naine vaasiga".
Anton Starkopfi marmorkuju "Naine vaasiga". Foto: Raimu Hanson

Laupäeval kuulutasid kolksatused E-kunstisalongis, et käib maalide, graafika ja skulptuuride enampakkumine. 35. korda peetud oksjoni tegi eriliseks müüki toodud kolm pallaslaste teost, mis olid kaunistanud äsja tegevuse lõpetanud hotelli Park.

Hotelli hoone koos maalidega kuulus osaühingule Maakri KVF. Elmar Kitse «Tartu vaade Toomelt» (1957, õli lõuendil) alghind 15 000 eurot jäi E-kunstisalongi perenaise Tiia Karelsoni sõnul ka lõpphinnaks, kusjuures ostja on Tartust. Aleksander Vardi õlimaal «Tartu vaade» (1957) jäi müümata.

Mõlemad maalid olid kaunistanud Pargi hotelli suure saali seinu. Kamina peal olnud marmorkuju «Naine vaasiga» (samuti 1957), mille autor on Anton Starkopf, tekitas aga pakkumisel suuremat elevust. Alghind oli 8900 eurot, kuid 15 500 euro eest läks skulptuur Tallinna.

E-kunstisalongi seekordse oksjoni 50 teose hulgas oli kõige kallim baltisaksa kunstniku Oskar Hoffmanni suur maal «Kõrtsistseen», mis pärineb 1800. aastate lõpust. 41 000 euro eest see endale seekord ostjat ei leidnud.

Müümata jäi ka «Tartu motiiv» (1943), millel Varmo Pirk on maalinud Emajõe ääres ülevedajat ootavaid inimesi. Jõeäärse vaatega üleveomaalist oli Tartu Postimehes põgusalt juttu 20. oktoobril seoses sellega, et keegi ei oska kindlalt öelda, millises üleveopaigas on kunstnik selle maalitud.

Samal päeval tuli toimetusse eakas taksojuht, kes rääkis isiklikele mälestustele tuginedes mitmest võimalikust üleveokohast. Reporteri otsis üles ka tartlanna, kes mäletab samuti niisugust tegevusala, ning ta oli kaasa võtnud kaks pisikest mustvalget fotot Kivi tänava otsa lähedal olnud kuurist, kus hoidis oma asju ülevedaja.

Hotellis Park oli seinal ka üks Elmar Kitse hiiglaslik maal, millega on seotud sealsamas hotellis 43 aastat töötanud Eve Veede isiklikud mälestused. Nimelt kujutab too pilt Kivisilla varemeid kaugelt ja just seal oli üks ülevedamise koht, mida ta kasutas väikese tüdrukuna.

Kitse hiigelmaal jääb E-kunstisalongis ootama järgmist oksjonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles