Tartu bänd Londonis igatseb taga lähedasi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
DND liikmed Ed Darko (vasakult, kitarr), Chris Bafiera (trummid), Rainer Rob Sirel (bass) ja Andreas Sepp (vokaal ja kitarr) valmistusid Genklubis lavale minema.
DND liikmed Ed Darko (vasakult, kitarr), Chris Bafiera (trummid), Rainer Rob Sirel (bass) ja Andreas Sepp (vokaal ja kitarr) valmistusid Genklubis lavale minema. Foto: Lauri Kulpsoo

Igatsus lähedaste järele on valdav teema, mis annab värvi Londonis kümme aastat tegutsenud tartlaste bändi uuele, kolmandale üllitisele. Nostalgia väljendub nii pillihelides kui ka inglise, vene ja eesti keeles.


Ansambli DND ehk Dead Next Door duubel-CD «A Birthday / Den roždenija» koosneb 17 laulust. Need jagunevad kahele plaadile nõnda, et ühel on üheksa ingliskeelset ning teisel kuus vene- ja kaks eestikeelset lugu. Nimetatud kolmes keeles laulis DND ka seekord kodumaad külastades.

Kontserdid Tallinnas klubis Rockstars reedel ja Tartus Genklubis laupäeval läksid tulvil saali ees. Genklubis lisas huvitava nüansi soolokitarri purunenud keel.

Londoni ja Eesti publik

Kui Erjo Selliov alias Ed Darko kitarri vahetas ja häälestas, esitasid Andreas Sepp (vokaal, kitarr), Rainer Sirel alias Rob (bass) ja bändi ainuke muumaine muusik Chris Bafiera (trummid, pärit Los Angelesest, bändis aastast 2009) ühe Nirvana loo.

«Oli ikka ülimalt hea mängida üle pika aja kodupublikule,» ütles 33-aastane Rob eile, päev enne Londonisse naasmist. Ja 34-aastane Andreas lisas: «Jah, oli väga soe tunne.»

Võrreldes Eesti publikut Suurbritannia pealinna publikuga tõstis Andreas Sepp esile siinsete kuulajate silmaga nähtavat emotsionaalsust.

«Viimase paari kuu jooksul oleme esinenud Londonis hästi palju – et kodus mängimisel korralikult vormis olla,» ütles Andreas.

Kümmekond aastat tagasi Tartust Londonisse elama siirdunud muusikud meenutasid, et veel mõni aasta tagasi mängis DND isegi kaks-kolm korda nädalas, tänavu on aga olnud mänge keskmiselt kord kuus. Londoni põhilised klubid on seda bändi kümneid kordi oma kavadesse pannud.

«Ei taha väga tihti esinemisega publikut ära tüüdata,» selgitas Rob. Ja Andreas lisas: «Päris igas punkris ka ei tahaks mängida. Pigem vähem, aga õiges kohas.»

Venekeelsete lugude tegemisel meenus DND liikmeile ka nõukaaegne üldlevinud halb suhtumine venelastesse, kuid eeskujuks olnud vene rokkmuusika (näiteks ansambel Kino) hajutas kahtlused. «Muusika on internatsionaalne,» märkis Andreas.

Raha elamiseks

Bänd sisse suurt ei too, viib pigem välja, kuid annab see-eest midagi väga vajalikku hingele. Niisiis tuleb raha elamiseks teisiti teenida.

Näiteks Andreas on mänedžer ühes väikeses ehitusfirmas. Ta vastab telefonile kontori eestoas, aga tagaruumi on sisustatud stuudio, kus on salvestatud ja miksitud suurem osa värskest kolmekeelsest duubelalbumist «A Birthday». Telefonitöö vahel saab ta teha muusikat.

Rob ja Ed on praegu ametlikult töötud. Mõnikord, viimases hädas on Rob osalenud rahateenimiseks meditsiinilistes ravimikatsetustes.

Meditsiiniga on otseühenduses nüüd ka trummimees Chris, kes teenib oma leiva veebiportaali Yahoo! reklaaminduses.

Ja nimelt – Londonis ootab teda ees küünarnukioperatsioon. See toob bändile kaasa paar-kolm kuud puhkust. Andreas lubas samal ajal stuudios uue plaadi jao lugusid välja mõelda.

Plaat
DND,

«A Birthday / Den roždenija», 17 laulu inglise, vene ja eesti keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles