Ingrid Rüütel tähistas oma sünnipäeva muusikarohke seminariga

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingrid Rüütel esitles plaadikomplekti.
Ingrid Rüütel esitles plaadikomplekti. Foto: Kristjan Teedema

Folklorist Ingrid Rüütlil, kes praegu töötab rahvaluule arhiivis vanemteadurina, oli 3. novembril 80. sünnipäev. Juubelit tähistati täna Eesti kirjandusmuuseumis etnomusikoloogia alase seminariga. Juubilar oli palunud seminarile tulijatel talle kingitused jätta toomata, vaid teha soovi korral annetus Eesti rahvuskultuuri fondi pärimuskultuuri auhinna väljaandmiseks. Lilli oli õnnitlejatel kaasas rohkesti.

Kõigepealt olid seminaril kavas Leedu kirjanduse ja rahvaluule instituudi etnomusikoloog Austė Nakienė ettekanne leedu rahvalauludest 21. sajandi linnas ning meie rahvaluule arhiivi etnomusikoloog Janika Orase ettekanne seto traditsioonilise pooltoon-poolteisttoon-laadi taaselustamisest.

Seminari teises osas kõneles Eesti folkloorinõukogu juhatuse esimees Kati Taal Ingrid Rüütli rollist Eesti folklooriliikumises ning rahvaluule arhiivi folklorist Ave Goršič Eesti kirjandusmuuseumi kui teadusasutusega seotud mõtetest ja soovidest aastatel 1967 ja 2015.

Ingrid Rüütel esitles seminaril heli- ja videokogumikku «Muhu rahvamuusikat, laulumänge ja tantse», mis ilmus sarja «Helisalvestusi Eesti Rahvaluule Arhiivist» üheksanda üllitisena. Selles on Ingrid Rüütli ja teiste rahvaluule arhiivi folkloristide poolt aastatel 1974 ja 1975, 1984 ning 1994 kogutud muhulaste laule ning tantse ja tantsumänge. Juubilar andis saali täitnud kuulajaskonna ette ekraanile ja kõlaritesse plaadilt mitmeid näiteid, millest mõnelgi juhul tekitasid laulusõnad ja esitus kohati heatahtlikku naeru.

Seminarile järgnes kontsert. Juba ettekannete vahele tegid muusikat Krista Sildoja perega, Halliki Pihlap õpilastega, Tuule Kann päkarauakandlemängijatega ja mitmed teised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles