Põltsamaa ühisgümnaasium õpetab küberkaitset

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Esimese üldhariduskoolina Eestis õpetab Põltsamaa ühisgümnaasium oma õpilastele küberkaitset. Uue õppesuuna loojad allkirjastavad koostööleppe ja ühiste kavatsuste protokolli 9. novembril ning kaitseminister Hannes Hanso peab õpilastele sel puhul ka kõne.

«See on erakordne, et gümnaasiumi ühe õppesuuna ja ainekava väljatöötamisega on tegelenud nii suur koostööpartnerite ring,» lausus Põltsamaa ühisgümnaasiumi direktor Aimar Arula. Oma panuse on andnud Eesti NATO ühing, kaitseliit, riigi infosüsteemi amet, kommunikatsiooni ja infoturbe arendus- ja uurimiskeskus, kaitseministeerium ja Põltsamaa linnavalitsus.

Küberkaitse õppesuuna baasõppeained on riigikaitse, tehniline joonestamine ja 3D-modelleerimine, programmeerimine ning ka robootika. Neile lisandub neli küberkaitse kursust: infoühiskond, infotehnoloogia ja turvalise võrgunduse alused, digiturvalisus ja krüptograafia ning sissejuhatus mehhatroonikasse.

Aineid õpetavad nii kooli enda õpetajad kui ka RIA ja kaitseliidu spetsialistid, lisaks Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Hannes Rumm, kommunikatsiooni ja infoturbe arendus- ja uurimiskeskuse juht Rein Põdra jt.

Küberkaitse on maailmas järjest aktuaalsemaks muutunud ning Eestist on saanud küberkaitses arvamusliider, leidis Eesti NATO Ühingu juhatuse esimees Krista Mulenok. Eesti oli maailmas üks esimesi riike, kus ülikoolides küberkaitset teadusainena õpetama hakati ning tõenäoliselt on Põltsamaa ühisgümnaasium üks esimesi gümnaasiume maailmas, kus küberkaitset õpitakse, lisas ta.

Küberkaitse õpetamist Põltsamaal toetab ka NATO küberkaitsekeskus. Sel sügisel on õpilased juba külastanud NATO küberkaitsekeskust Tallinnas. Küberkaitse õppetöö algas selle suuna valinud 18 õpilasel tänavu 1. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles