Tartu tänavune jõulupuu pääses löögile teisel katsel

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu tänavuseks jõulupuuks välja valitud kuusk kasvab kunagiste talumaade ristumiskohas, kuid kas see on sinna istutatud või ise kasvama hakanud, pole teada.
Tartu tänavuseks jõulupuuks välja valitud kuusk kasvab kunagiste talumaade ristumiskohas, kuid kas see on sinna istutatud või ise kasvama hakanud, pole teada. Foto: Margus Ansu

Tartu valis tänavuseks jõulupuuks kuuse, mis kasvab Puhja vallas Härjanurme külas. Umbes kuuekümneaastast ja kahekümne kolme meetri kõrgust puud pakuti linnale ka eelmisel aastal.

Linna haljastusteenistuse peaspetsialist Inga Kiudorf ütles, et tänavu tehti linnale vaid seitse pakkumust, mida on varasemate aastatega võrreldes üsna vähe. «Väga kehvasti tuli. Ei oskagi öelda, miks nii vähe. Ju siis kuused on otsa saanud,» lausus Kiudorf. Ta meenutas, et varasematel aastatel on pakkumusi olnud alati üle kümne.

Valiku tegi raskemaks seegi, et pakutud seitsmest kuusest vastas linna kehtestatud 17 meetri kõrguskriteeriumile ainult kaks. «Seitsmest andsid sobiva kõrguse välja ainult kaks ehk põhimõtteliselt oligi meil võimalik valida ainult kahe kuuse vahel,» rääkis Kiudorf. Ta tõdes, et kasvava puu kõrgust ei osata hinnata.

«Põhiliselt olid kümnemeetrised,» lausus Kiudorf. Jõulupuud pakuti umbes 80 kilomeetri raadiuses, näiteks Räpinast, Karilatsist, Vara vallast, Ahjalt, Vehendist ning isegi Tartu linnast. Valituks osutunud kuusepuu kasvab aga Puhja vallas Härjanurme külas Ukkosaare talus.

Kuusk on Kiudorfi sõnul looduses 23 meetrit kõrge, sirge ja kahar. «Ta pole eraldi kasvav kuusk ja eks võra ole natukene ebaühtlane, aga see oli ainukene kuusk, mis meie kriteeriumidele vastas,» ütles ta.

Kuuse vanust ta pakkuda ei julgenud. «Vanus selgub siis, kui puu maha võetakse ja saab aastarõngad ära lugeda. Meil on olnud juhtum, kus arvati, et kuusk on vähemalt 60 aastat vana, aga hiljem selgus rõngaste järgi, et oli ainult 40 aastat. Aga ma arvan, et see konkreetne puu on umbes 60 aastat vana,» rääkis Kiudorf.

Ukkosaare talu peremees Rein Kermes ütles, et ei käinud kuuske spetsiaalselt otsimas, kuna see on tal iga päev silme all. «See puu seisab mul teenurga peal,» lausus ta.

Peremees esitas enda sõnul sama kuuse Tartu jõulupuuks ka eelmisel aastal.

«Vaatasin oma ülekasvanud metsa ja seda puud sellise pilguga, et kas teha temast palki või leida mõni muu ülesanne, mida ta saaks täita. Pakkusin seda juba eelmisel aastal, aga jäin oma pakkumisega hiljaks,» ütles Kermes. Ta kinnitas, et tal pole kahju ilusast puust ilma jääda.

«Meie kõigi elutsükkel algab ja lõppeb. Ja kui elutsükkel lõppeb inimestele rõõmsalt, siis mis ma ikka kurvastan. Vastasel juhul oleks see kuusk saetud laudadeks ja keegi poleks teadnud temast midagi. Selle kuuse elu lõppeb tema eksistentsi tipuga,» ütles Kermes.

Kuusk paigaldatakse raeplatsile 24. novembril. Jõulupuu toob kohale OÜ Roheline Ruum ning selle toomine ja viimine läheb linnale maksma 2800 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles