Rohekiir ravib nüüd ka teaduspargis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulnukalikke prille peab füsioterapeut Maret Metsa sõnul kandma selleks, et ere rohevalgus arsti ega käevaluga kimpus oleva Heli Hallingu silmi ei ärritaks.
Tulnukalikke prille peab füsioterapeut Maret Metsa sõnul kandma selleks, et ere rohevalgus arsti ega käevaluga kimpus oleva Heli Hallingu silmi ei ärritaks. Foto: Margus Ansu

Kuu aega on Tartu Teaduspargis kumanud rohelist valgust, mida tekitava laseriga saab ära võtta nii valu, soolatüüka, ohatise, põletiku kui tätoveeringu. On tegemist imemasina või soolapuhumisega?


«Soolapuhumisega pole siin midagi pistmist,» kinnitab vastavatud laserravi- ja massaažikabineti Elulaser juhataja Malle Tennisson. «Laserravi põhineb ikka teadusel,» lisab ta.

Füsioterapeut Maret Mets selgitab, et laserravi aitab väga mitmesuguste tervisehädade korral. Kõige tõhusam on laserravi Metsa sõnul spordivigastuste, liigesevalude ja põletike korral.

Samuti suudab roheline kiir parandada nahka pindmiselt: kaotab ohatise ja soolatüüka, taandab akne, kiirendab haavade paranemist ning eemaldab kas või tätoveeringu.

Soe ja tulikuum

Uksest astub sisse kella kolmene klient Heli Halling. «Tulin oma käe pärast jälle,» teatab ta ja mudib peenikest käsivart, mille pealt jookseb kui lukk läbi valge arm. Naine selgitab, et ta murdis kümme aastat tagasi käeluu ning kuna operatsioonil ei pandud luid päris õigesti kokku, valutab käsi siiani.

«Ma olen aastaid katsetanud salve, aga laserravi on neist tõhusam,» räägib Halling, kes proovis laserravi esimest korda aasta tagasi ja teeb siiani aeg-ajalt ravikuuri läbi.

Protseduur ise tekitab naise kirjeldusel käes sooja tunde ning luumurru koha pealt hakkab käsi kergelt tulitama.

Eestis on laserite tervistavaid omadusi uurinud füüsikadoktor Rein Kink, kes märkas paar kümnendit tagasi puht juhuslikult, et füüsikud, kes lasereid ehitasid, paranesid nii mõnestki tervisehädast üllatavalt kiiresti.
«Tülikad põletikud ja haavad said väga ruttu terveks,» meenutas Kink, mis ajendas teda uurima, kuidas saaks laserit tervise heaks ära kasutada.

Organismile mõjub laser Kingi selgitusel keha loomuliku paranemisprotsessi kiirendajana. «Laserikiired toetavad rakkudevahelist infovahetust ning organism saab aru, mis kohtades ta peab paremini tööle hakkama, et viga ära parandada,» selgitas Kink.

Laserravi on kasutanud ka näiteks Tartu Ülikooli Kliinikumi spordimeditsiini ja taastusravi kliinik, mille vanemarst-õppejõud Maire Audova rääkis, et laserravist on abi peamiselt liigesehaiguste ning lihas- ja traumajärgsete valude korral, kuid tulemus sõltub palju ka konkreetsest laserist ja patsiendist.

Nišitoode

Laserit on aastaid kasutanud ka TÜ Kliinikumi nahakliinik, kuid siiski on laserravi tavameditsiinis pigem vähelevinud ravimeetod.

«Laserravi on nišitoode,» nentis Tartu Ülikooli arstiteaduskonna dekaan Joel Star-kopf. «Olemasolevad ravimeetodid on siis järelikult piisavalt tõhusad, lihtsad ja odavad,» pakkus Starkopf välja põhjuse, miks tavameditsiin laserravi vähe kasutab.

Füüsikadoktor Rein Kingi meelest on laserravi Eestis alahinnatud. Ometi usub Kink, et laserravi muutub järjest levinumaks tänu sellele, et laserite tehnoloogia paraneb ja nende hinnad langevad.
«Kümne aasta pärast on ehk igaühel kuumaveekoti asemel kodus laser,» ennustas Kink.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles