Elvakad avaldasid opositsionäärile toetust

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elva linnavalitsuse hoone.
Elva linnavalitsuse hoone. Foto: Sille Annuk / Postimees

Kired Männilinna juunikuus rebenenud koalitsiooni ümber ei näi vaibuvat. Poliitikute kõrval tahab sõna linna juhtimises kaasa öelda ka rahvas.


Neljapäeval läkitasid Elva eakad linnavolikogule paarisaja allkirjaga pöördumise, milles avaldavad toetust Keskerakonda kuuluvale Peeter Laasikule ning nõuavad, et linnajuhid arvestaksid otsuste tegemisel elanike huve.

Kiri oli ajendatud pahameelest selle üle, et linnavolikogu tagandas Laasiku oktoobris volikogu sotsiaal- ja tervishoiukomisjoni juhi kohalt.

Teerullipoliitikat ei ole

Umbusalduse põhjusena heitsid volinikud senisele sotsiaalkomisjoni esimehele ette, et samal ajal kohalikku haiglat juhtides on ta oma otsustes liigselt haiglat soosiv. Milles täpselt Laasiku kallutatus seisnes, ei suutnud ükski volinik istungil selgelt välja öelda.

Elva meer Reno Laidre tunnistas, et Laasiku väljavahetamise tegelik põhjus seisneb muus. Nimelt parteikaaslasele kuuluva vee-ettevõtte Aqua & Waste Services toetamises olukorras, kus veefirma on Laidre hinnangul rikkunud lepinguid ja tekitanud linnale kahju.

Linnapea avaldas arvamust, et ilmselt on jäänud Laasiku tagandamise põhjused rahvale selgitamata. Samas ei nõustunud Laidre väitega, et Reformierakond kasutab linna valitsedes teerullipoliitikat. «Uueks sotsiaal- ja tervishoiukomisjoni juhiks sai parteitu Ilmar Särg,» tõi Laidre näite.

Laasik peab poolehoidu veefirmale tagandamisel teisejärguliseks põhjuseks. «Olen avaldanud volikogus arvamust, et veevärgi opereerimise õiguse üleminek Emajõe Veevärgile oli halvasti korraldatud. Kuid sotsiaal- ja tervishoiukomisjonis ei arutleta ju ometi vee ja torude teemadel.»

Põhjus alkoholipoliitikas

Kohaliku haigla eest seismist Laasik ei eita. Tema eestvedamisel ehitab haigla 15,2 miljoni krooni eest hoolekandekorpuse. Eurotoetuse poole omaosaluse ehk 2,5 miljoni krooni maksmist taotles Laasik linnalt, kuna haigla tegutseb linnale kuuluvas hoones.

Küll aga ei võtnud ta omaks koalitsiooni süüdistust, justkui oleks tema tegevus volikogu komisjonis vastuolus korruptsioonivastase seadusega. «Ma ei ole osalenud ühelgi hääletusel,» rõhutas Laasik.

Volikogu enamus ehituse rahastamist ei toetanud. Küll aga otsustati vabastada haigla 300 000-kroonisest aastasest rendimaksest, mis ongi linnapea hinnangul linna  omaosalus selles projektis. Omaosaluse katmiseks peab haigla sihtasutus võtma pangalt ligi viis miljonit krooni laenu.

Põhjuseid, miks Laasik osutus kiviks kinga sees, võib tema enda arvates otsida ka sellest, et ta on nõudnud linnavolikogus täiendavaid alkoholimüügi piiranguid, ning soovinud, et avalikud üritused mööduksid alkoholivabalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles