Rahvas jäi volikogule alla

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Pea paarsada inimest soovis, et Tähtvere vallavolikogu ei näitaks Ilmatsallu kavandatavale biogaasijaamale veel rohelist tuld. Volikogu leidis, et inimeste soov pole põhjendatud, ja kehtestas jaama detailplaneeringu.


Tähtvere vallas elavad või seal suvitavad 179 inimest palusid vallavolikogu lükata edasi biogaasijaama detailplaneeringu kehtestamise, sest nende arvates on tarvis enne selle ehitamist teha Tartu ja Ilmatsalu vahele lastele turvaline kergliiklustee, kuna jaam suurendab liiklust.

Ka sooviti näha alternatiivsete jaamade võimalikkust või võimatust tõestavaid arvutusi ja avalikku garantiid soojatootjalt, et biogaasisoojus jääb praegusest odavamaks.

«Ilmatsalu ja Tüki inimesed olid ikka tõsiselt vastu, et biogaasijaam tuleb paarisaja meetri kaugusele lasteaiast,» kinnitas taotlusele alla kirjutanud Tüki külas elav ettevõtja Aare Laanemäe. «Ühtegi argumenti ei ole inimestele esitatud, miks jaam just seal peab olema. Volikogu peaks kohalike arvamust arvestama.»

Seitse poolt, neli vastu

Tähtvere vallavolikogu esimees Urmas Tartes vastas 179 inimese taotlusele selgitava ametliku kirjaga ning volikogu kehtestas biogaasijaama detailplaneeringu seitsme poolt- ja nelja vastuhäälega, üks inimene jäi erapooletuks.

«Taotlusele alla kirjutanud inimesed ei esitanud ühtegi argumenti, miks volikogu ei peaks detailplaneeringut kehtestama,» ütles Tartes. «See taotlus oli vigane. Nõutud garantiid ja arvutused on olemas ja kättesaadavad.»

Aga kus? «On teada, et jaam hakkab tootma 1,4 megavatti soojust ja 1,4 megavatti elektrit,» vastas Tartes. «See on minu jaoks lihtne ja õige argument, miks see jaam meile sobib. Detailplaneeringu protsessis said kõik need asjad avalikult läbi arutatud.»

Laanemäe sõnul soovis neli inimest avaldada valla lehes biogaasijaama detailplaneeringu avalikul arutelul toimunu kohta artikli, aga see lükati tagasi.

«Artikkel tuli liiga hilja, leht oli juba trükis,» põhjendas Tartes. «Viimasel arutelul tuli selgelt välja, et inimesed on jaama vastu,» väitis Laanemäe. «Kui see lugu oleks ilmunud, poleks volikogu vaidluse pärast saanud detailplaneeringut kehtestada.»

Laanemäe arvates oli ebaeetiline ka see, et detailplaneeringu kehtestamise hääletusel osalesid Tartu Agro töötajad. «Tartu Agro hakkab biogaasijaama sõnniku ja lägaga varustama, muidugi on nad jaamast huvitatud,» selgitas ta.

Tähtvere volikogus on viis Tartu Agro töötajat, detailplaneeringu kehtestamisel oli neid kohal neli. «Ma ei tea, miks neil ei peaks olema õigust hääletada,» kommenteeris Tartes. «Oleme ju kõik kaudsed kasusaajad: neljasajal inimesel küte odavneb ja hais kaob.»

Ilmatsalu biogaasijaama kavandava, Urmas Sõõrumaa osalusega Baltic Biogas OÜ juhatuse liikme Henry Uljase sõnul pole neil Tartu Agroga tooraine hinda kokku lepitud, aga sõnniku ja läga jaamale andmine olevat põllumajandusettevõttele kasulik. «See on vastastikku kasulik koostöö,» ütles ta.

Uljas kinnitas, et biogaasist toodetav soojus jääb põlevkiviõli soojusest paarkümmend protsenti odavamaks, sest jaama põhikäive ja kasum tuleb elektritootmisest.

Ta täpsustas, et kui põlevkiviõli kallineb, suureneb ka biogaasist saadava soojuse hind. «Oleme biogaasi soojuse hinna sidunud põlevkiviõli hinnaga,» selgitas Uljas. «Kui nafta hind maailmaturul tõuseb, siis meie tootmine kallineb, sest toorainet vedavad sõidukid vajavad kütust.»  

Kas jaam ikka tuleb?

Soovitud kergliiklustee tegemine riigimaantee äärde on Tartese sõnul riigi, mitte jaama arendaja asi. «Meil on infot, et maanteeamet tegeleb selle kergliiklusteega,» lisas ta.

Jaama asukohast rääkides märkis ta, et praegu on lasteaiast vaid 50 meetri kaugusel põlevkiviõliga töötav katlamaja, sigalate juurde tulev biogaasijaam jääb mudilastest 250 meetri kaugusele.

Kuna valitsus soovib tuleval aastal taastuvenergia toetusi kärpida, pole kindel, et Ilmatsallu biogaasijaam tuleb.

«Me ei ole püssi põõsasse visanud, aga peame kujundama seisukoha, kas on mõistlik jaama teha,» ütles Uljas. «Seaduse muudatusel on ju mõju, toetuste vähendamine mõjutab pankade laenuotsuseid.»

 Tähtvere valla rahvas edasi ei protesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles