Tartu kesklinna tabas laupäeval suur veekatkestus

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veetrassi avarii jättis kraanid kuivaks.
Veetrassi avarii jättis kraanid kuivaks. Foto: Lauri Kulpsoo

Tartu kesklinna tabas laupäeva varahommikul ulatuslik veekatkestus, kui Sõpruse silla juures lõhkes veneaegne malmtoru ning jättis veeta autokeskuse, mitu hotelli ja sajad korterid.


Pallase hotelli administraatori Maarja-Eeva Mändmetsa sõnul tuli esimene klient vee puudumisest kurtma kella kuue ajal hommikul. «Hiljem öeldi veevärgist meile, et katkestus oli juba kella viiest,» ütles Mändmets ning lisas, et hotellis kestis veekatkestus umbes kaks tundi.

«Kuna me alguse ei osanud öelda, kas põhjus on meis või mitte, siis olid ka kliendid küllalt pahased, aga kui saime teada, et asi on linna veevärgis ja pool linna on veeta, siis oli suhtumine mõistev,» rääkis Mändmets.

Nädalavahetusel toimunud koertenäituse tõttu olid Mändmetsa sõnul enam-vähem kõik Tartu hotellid täis. Avarii puudutas ka Dorpati ja Hansa hotelli.

Vana toru ei pidanud vastu

Tartu Veevärgi juhataja Toomas Kapp ütles, et avarii avastati hommikul kell 5.15. «Meie dispetšer avastas selle ekraanilt, et kusagil on suur veekadu, aga ju ta oli juba natuke varem toimunud,» lausus Kapp. Toru oli lõhkenud Turu tänaval Fordi autokeskuse vastas.

«Seal on meil veel renoveerimata vana veneaegne malmist torustik. Õnneks see polnud sõidutee all ja väga suuri purustusi vesi ei teinud, sest suurem osa valgus Emajõe poole,» lausus Kapp ning kinnitas, et  hommikul oli avarii tõttu suur osa kesklinnast veeta.

«Kui avariikoht oli selge, asusime kohe lokaliseerima. Aga kuna pinnas oli nii vett täis, ei saanud me kohe tehnikat kasutada. Lasime paar tundi hanguda ja siis asusime lappima. Et rõhk on selles kohas päris suur, üle kuue atmosfääri, siis see mõjutas palju,» rääkis Kapp. «Aga kui suurem osa inimesi üles tõusis, oli paljudes majades vesi juba olemas.» Hansa hotell ja autokeskus said vee tagasi siiski alles õhtul.

Mis võis olla toru purunemise põhjuseks, ei julgenud Kapp eile veel pakkuda, kuid tõenäoliselt oli tegu praaktoruga. «Lõhkenud malmtorust leiti valuviga. Ka võis põhjus olla elektrikatkestuses, sest kui veepuhastusjaamas on elektrikatkestus, toimub üsna tugev hüdrolöök, mis paneb torudele tugeva mataka,» selgitas Kapp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles