Endine vallavanem tõrjub süüdistusi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil endine Piirissaare vallavanem Jelena Umbleja.
Pildil endine Piirissaare vallavanem Jelena Umbleja. Foto: Kristjan Teedema

Eile astus kohtu ette Piirissaare endine vallavanem Jelena Umbleja, keda prokuratuur süüdistab vara omastamises ning dokumentide peitmises. Umbleja endal mingit süüd ei näe.

Süüdistuskõne pidanud vanemprokurör Külli Saks heitis Umblejale ette mobiiltelefoni, kahe mälupulga ning talverehvide omastamist. Samuti vallale kuuluvate dokumentide peitmist. Nii on väike vald süüdistaja hinnangul saanud kahju umbes 580 eurot. Umbleja kaitsja, vandeadvokaat Tarmo Pilv nimetas süüdistust aga põhjendamatuks ja ka tõendamatuks.

Kahju arvutamine

Piirissaare volikogu valis Umbleja vallavanemaks 2013. aasta novembris ning selles ametis püsis ta veidi vähem kui aasta. Mullu sügisel sai volikogu otsusel vallavanemaks juba Liina Miks, kes kutsuti eile kohtusaali kannatanu esindajana.

Valitsev vallavanem tunnistas, et võimu üle võttes ei antud talle valla vara ja raamatupidamist korrektselt üle. Tema sõnul keeldus Umbleja seda tegemast. Samas tunnistas ta ka, et Piirissaare vallas pole kehtestatud korda, kuidas üks vallavanem peaks teisele võimu üle andma.

Ajal, mil Miks vallavanemaks sai, uurimine Umbleja suhtes juba käis ning süüdistusega seotud originaaldokumente pole politsei Miksi sõnul vallale üle andnud. Vald on endise vallavanema vastu esitanud tsiviilhagi summas 509 eurot, tsiviilhagi koostas Miksi sõnul aga uurija ning tema kirjutas sellele üksnes alla.

Prokurör esitas kohtule kolm tõendit ehk arved, mille järgi on vald ostnud 79 eurot maksnud mobiiltelefoni Nokia, neli Bridgestone’i talverehvi koos montaažiga vallale kuuluvale Suzuki Grand Vitara sõiduautole ning kaks 16-gigabaidist mälupulka summas 29,98 eurot.

Umbleja kaitsja Tarmo Pilv leidis, et kõik soetatud esemed olid otseselt seotud igapäevase tööga ning on selge, et töö käigus asjad amortiseeruvad. Seega saab tema hinnangul rääkida üksnes asjade jääkväärtusest.

Pilv lisas, et erinevates ametites töötades jääb tihti inimeste valdusse tööandjale kuuluvaid väheväärtuslikke esemeid. Kui need asjad oleksid vallale tähtsad, saanuks vallavalitsus teha ettepaneku esemete üleandmiseks. Seda pole vald aga teinud.

Mis puudutab süüdistatava kodust leitud Piirissaare vallaga seotud dokumente, siis pole kaitsja arvates hinnatud, kas tegemist on vallale vajalike dokumentidega. Ta tõi näite, et kui süüdistatav oleks need dokumendid minema visanud, ei saaks teda süüdistada ka nende varjamises.

Eitab süüd

«Ma ei ole midagi omastanud ja mul ei ole sellelt vallalt midagi vaja,» kinnitas Umbleja eile Tartu Postimehele. Näiteks pole tal nimetatud talverehve võimalik kasutada ühegi isikliku sõiduauto all. Kahest mälupulgast üks tema kinnitusel aga ei töötanud. Tema lahkumise järel jäi töötav mälupulk vallavanema kabinetti. Telefoni ostis ta igapäevaseks tööks aga kõige odavama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles