Kutsehariduskeskuse kondiitrid võidutsesid toidumessil

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna toidumessil peetud võistlusel «Aasta kondiiter 2015» saavutasid Tartu kutsehariduskeskuse kondiitritehnoloogia õppurid Sirle Saviauk (vasakul) ja Katrin Allas esikoha.
Tallinna toidumessil peetud võistlusel «Aasta kondiiter 2015» saavutasid Tartu kutsehariduskeskuse kondiitritehnoloogia õppurid Sirle Saviauk (vasakul) ja Katrin Allas esikoha. Foto: Kristjan Teedema

Tänavusel Tallinna toidumessi võistlusel «Aasta kondiiter 2015» saavutasid Tartu kutsehariduskeskuse kondiitritehnoloogia õppurid Sirle Saviauk ja Katrin Allas esikoha. Ettevõtete kõrval võeti mõõtu ainukese kutsekoolina.  

Kondiitritevaheline mõõduvõtmine oli pühendatud muusika-aastale. Nii valmistaski kutsehariduskeskuse tiim kodutööna magusa Teppo lõõtsa, mis valmis puhutud riisist, vahukommidest ja šokolaadist ning oli kaunistatud šokolaadimassi ja suhkrupitsiga.

Kohapeal tuli võistlejatel aga valmistada nelja tunni jooksul kolme sorti minikooke. Igat kooki pidi olema kakskümmend tükki ning kõik pidid kaaluma täpselt kolmkümmend grammi.

Kohtunikud leidsid, et koogid olid maitsvad ja töö väga puhas. Lõõtsa puhul toodi aga plussiks, et kõik on söödav.

Originaalsus

Kuna võistlus oli pühendatud muusika-aastale arvasid kutsehariduskeskuse õpilased Sirle Saviauk ja Katrin Allas, et kindlasti valmistatakse palju klavereid ning viiuleid. «Mõtlesime, et soovime erineda ja teeme midagi rahvalikku ja teistmoodi,» rääkis Saviauk. Allas lisas, et internetist sai vaadatud ka lõõtsapilli jooniseid, et instrument näeks võimalikult originaalilähedane välja.

Magusat lõõtsa hakati valmistama septembris ja seda arendati kogu aeg töö käigus edasi. Kui näiteks ühel tiimil tuli viiul üheksandal katsel välja, siis kutsehariduskeskuse õppuritel õnnestus pill esimesel korral. 

Katsetamise käigus oli kondiitritehnoloogia õppuritel üks lõõts ka füüsiliselt köögis kohapeal. Pill osutus aga hoopis karmoškaks ja seega tuli natukene tööd ümber teha, kuna sooviti valmistada siiski Teppo lõõtsa ehk Võru tüüpi lõõtspilli.

Õnne oli ka

Saviauk rääkis, et ei osanud võitu oodata, kuna peab ennast perfektsionistiks ja leiab alati, et midagi saaks paremini teha. Allas oli aga natukene optimistlikum.

Saviauk arvas, et neil oli õnne ka. «Minul tulid mõned asjad kohapeal palju paremini välja, kui mul üldse on kunagi tulnud,» kinnitas ta. Ta lisas, et võistlus oli ka õppimisprotsess, kuna avastas kohapeal erinevaid nippe, mida katsetada.

Kondiitrite juhendajad Gerda Ode ja Lilija Suburg arvasid, et tüdrukute jaoks oli võistlus väga suur kogemus. «Meile anti võimalus osaleda ettevõtete kõrval ja professionaalidega rinda pista,» ütles Ode.

Võistlusel tulid teisele kohale restorani Chez André kondiitrid ning kolmanda koha pälvis Eesti pagari võistkond.

Eesti parimad kondiitrid võitsid lisaks rändkarikale veel Eesti leivaliidu tänuplaadi, diplomi ning koolitusreisi Saksamaale.

Kokku võistles «Aasta kondiiter 2015» tiitlile seitse tiimi. Tallinna toidumess leidsis aset 28.-30. oktoobrini Näituste messikeskuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles