Äärelinnas avas uksed gruusiapärane kohvik

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia kohviku Marani omanik Iason Adamashvili ja mänedžer Nadežda Priz ei ole varem Tartus ettevõtlusega tegelenud. Lisaks kohvikule on neil veel plaanis avada Tartu kesklinnas Gruusia veinikelder.
Gruusia kohviku Marani omanik Iason Adamashvili ja mänedžer Nadežda Priz ei ole varem Tartus ettevõtlusega tegelenud. Lisaks kohvikule on neil veel plaanis avada Tartu kesklinnas Gruusia veinikelder. Foto: Margus Ansu

Oktoobri keskpaigast peletab Aardla tänaval nälga uus Gruusia kohvik Marani. Koha omanikud soovivad tuleval aastal avada kesklinnas veinikeldri, kus pakutakse ainult Gruusia jooke.

Kuigi ruumid olid Marani grusiinist omanikul Iason Adamashvilil ja mänedžeril Nadežda Prizil olemas juba kevadel, võttis avamine aega, sest neil on restoran ka Jõhvis ning väike kohvik ja veinipood Narvas.

Adamashvili huvi on vanaaegsed püssid ja nii tõmbavadki kohvikusse sisenemisel esialgu tähelepanu seintel asetsevad vanaaegsed relvad, mis on kohviku oluline kujunduselement. Lisaks sellele, et koha eestvedajad ise toimetavad köögis, on nad ise teinud kohviku kujunduse ning ehitustöid, et tuua võimalikult palju kohvikusse Gruusiat.

Kohvik, mitte restoran

Tartus on küll mitu Gruusia restorani, kuid Adamashvili sellel takistust ei näe, kuna Aardla tänaval on kohvik, mitte restoran ning hinnad palju soodsamad. Näiteks praadide eest üle kümne euro ei tule maksta ning supi eest üle viie euro ei küsita.

Kasutatakse ainult Gruusia maitseained ning suurem osa toite on samuti gruusiapärased. Menüüs on näiteks sealihašašlõkk, kebab, hartšo ning küpsetised, nagu hatšapuri ja tšeburek. Lisaks pakutakse veel pannkooke, pelmeene ja kananagitsaid. «Paljud kliendid küsivad, kas grusiin on köögis ja teeb süüa. Me peame seda väga oluliseks, et see nii oleks,» lausus Adamashvili.

Nadežda Priz ütles, et kuigi kohvik ei asu kesklinnas, ei näe ta selles probleem, kuna Aardla tänaval on palju liikumist ning kohvikut külastavad iga päev väga erinevad inimesed. Plussiks peavad restorani eestvedajad ka mugavat parkimisvõimalust. Samuti saab kõiki toite kaasa osta.

Gruusia veinikelder

Lisaks toidu ja joogi pakkumisele soovivad Marani eestvedajad tuua paari nädala pärast kohvikusse nädalavahetuse programmi elavas esituses Gruusia muusikaga. Praegu on Marani avatud esmaspäevast pühapäevani ja reedel ning laupäeval südaööni, kuid edaspidi soovitakse kohta lahti hoida kakskümmend neli tundi.

Uuest kohvikust ei puudu ka Gruusia veinid ning liköörid, brändid ja muud joogid, mida Adamashvili sõnul mujalt Eestist ei saa.

Kohviku omanikud plaanivad tuleval aastal avada Tartus kesklinnas veinikeldri, kus on ainult Gruusia veinid ja joogid.

«Soovime teha sellist veinikeldrit, kus oleks lauad ning inimesed saaksid istuda ja midagi ka veini kõrvale süüa,» rääkis Priz. Ta lisas, et koht võiks sarnaneda Rüütli tänaval asuva kohaga Vein ja Vine, kuid valikus oleksid ainult Gruusia joogid.

Adamashvili lisas, et koht poleks ainult grusiinidele, vaid kõikidele, kellele meeldivad head ja naturaalsed veinid.

Adamashvilil on Jõhvis samuti Gruusia restoran ning lisaks veel pagariäri, kust saab osta kuulsat Gruusia juustuküpsetist hatšapurit ja teisi pirukaid. Kuigi kohal läheb hästi, pole Adamashvili sõnul Tartusse plaanis pagariäri teha. Marani omanik ütles, et väljaspool Tartut on silm peale pandud paigale, kuhu saaks teha Gruusia majakese, mille sisse saaks ehitada ahju, et küpsetada pirukaid ja valmistada šašlõkki.

Omanikud soovivad aga esialgu Aardla tänava kohviku hästi tööle saada, et tuleval aastal keskenduda muudele ettevõtmistele.

Kas teate?

Kohvik Marani Gruusia köök

Avatud 10. oktoobrist aadressil Aardla 23

Lahtiolekuajad E–N kl 10–22, R–L kl 11st südaööni ja P 11–21

Gruusiapärased kotletid, šašlõkk, värsked salatid, supid, küpsetised, pannkoogid ja joogid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles