Supilinna salaselts seikleb käredas külmas

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mika Keränen on jõudnud oma lastekrimka sarjas seitsmenda raamatuni.
Mika Keränen on jõudnud oma lastekrimka sarjas seitsmenda raamatuni. Foto: Raimu Hanson

Mika Keränen on jõudnud oma lastekrimkade sarjas seitsmenda raamatuni. Ka selles seikleb laste detektiivinduse salaselts Ramps Supilinnas, kuid erinevalt eelmisest kuuest juhtumist tuleb tegutseda talvel.

Talv ei ole õrnalt lumine ja rohkem pluss- kui miinuskraadides, nagu me oleme viimastel aastatel harjunud. Tali on üsna vali, ja päris pikalt. Nii et paljud supilinlased vaatavad murelikult oma kohutavalt kiiresti kahanevat küttepuuriita.

Halud pilla-palla

Kusjuures mõned Lepiku tänava elanikud on tähele pannud, et kuuris on käinud vargad. Puid on pisut vähem kui peaks olema ja mõned halud on pilla-palla. Nii saavadki Olav ja Anton ning Reilika, Sadu ja Mari endale lahendada uue juhtumi, mis nõuab teravat tähelepanu, paindlikku taipu ja teiste supilinlastega suhtlemist.

Kuid et vahepeal on siiski ka plusskraade, on Lepiku tänava jõnksu lähedal võimalik pidada lumesõda. Kus täpselt asuvad lumekindlus ja lumemägi, saab vaadata raamatu mõlemalt sisekaanelt. Sinna on joonistatud salaseltsi kodulinnaosa ja eraldi Lepiku tänava kaart.

Nõnda nagu Keräneni eelmistes Supilinna-lugudes, tuleb lasteraamatus «Küttepuuvargad» lugejate ette sellele linnajaole iseloomulikke huvitavaid tüüpe. Näiteks Leidur-Taijo, selgeltnägija Stella, paljajalu lumes jooksja luuletaja Contra ja Veiko Suur.

Contra ja Veiko

Veiko oli üks Keräneni eelmise lastekrimka «Kuldne Lurich» tegelasi, kelle välimuse on ta laenanud oma kolleegilt Aapo Ilveselt. «Esiteks polnud tema silmi pruuni värvi prillide tagant nähagi. Teiseks olid tema lokkis juuksed pikad ja värvitud vaarikamorsipunaseks, nagu ka pikk habe, mida ta hoolega mudis,» kirjeldab Keränen.

Ja nõnda kui mullu ilmunud raamatus, on samuti värskes üllitises Marja-Liisa Plats joonistanud Veiko selliseks, nagu näeb välja Ilves. Ka Contra on Contra mis Contra.

Seiklustesse on põimitud koduseid askeldusi. Lugejate ette on toodud Mari vanaisa ja vanaema ilus suur armastus. Lapsed saavad «Küttepuuvarastest» teada muudki head ja õpetlikku, näiteks mõndagi soomlastest.

Mika Keränen esitleb «Küttepuuvargaid» laupäeval, 31. oktoobril kell 13 Tasku keskuse Rahva Raamatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles