Jahutusjaama ehitus tõi Emajões välja vana masuudireostuse

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Turu tänaval ehitatakse jahutusjaama, mis peaks tulevikus linna suuremates büroo- ja kaubandushoonetes suvisel kuumal ajal parandama sisekliimat. Jaama torustikku viiakse ka Emajõkke, seal aga ilmnesid tõsised probleemid.

Vastavalt vee erikasutusloale on ette nähtud kolme meetri ulatuses süvend Emajõkke, kuid seda kaevates satuti peale jääkreostusele, rääkis keskkonnainspektsiooni Tartumaa büroo juhataja Tanel Türna. Teade vee pinnale lekkivatest naftasaadustest saabus kell 9.42.

Tegu on masuudiga, mis haiseb ja katab veepeeglit ka läikiva kihina. Türna teatel oli ettevõtjal endal igaks juhuks olemas absorbentpoom, millega kohe reostuse levik piirati. Lisaks toodi teine poom sadamast ning nüüd on kogu reostusala piiratud. Ettevõte tellis juba Soomest veel ühe poomi lisaks, mis peaks saabuma reedel.

Türna sõnul otsustati koos ettevõttega, et reostunud pinnast pole mõtet jõkke jätta ja seda tuleks sealt võimalikult palju välja kaevata. Seda asus kopp tasapisi ka tegema ning pärastlõunaks seisis kaldal masuudi järele haisev mudahunnik. "Masuuti kasutati nõukogudeajal kütmisel väga palju ning jääkreostuse koldeid on kogu maakond täis," sõnas Türna.

Kui kaevetööde käigus peaks ilmnema, et reostust on väga palju, kaasatakse tõrjetöödele ka päästeamet, lisas Türna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles