Kaante vahele sai erivajadusega noorte seksuaalse käitumise raamat

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teose "Seksuaalsus ja lapse erivajadus" kaanekujunduse autor on Anni Haldre, raamat on trükitud trükikojas Gutenbergi pojad.
Teose "Seksuaalsus ja lapse erivajadus" kaanekujunduse autor on Anni Haldre, raamat on trükitud trükikojas Gutenbergi pojad. Foto: Margus Ansu

Tartu Laste Tugikeskus sai oma tegutsemise 20. aastapäevaks valmis raamatu «Seksuaalsus ja lapse erivajadus». Laste seksuaalne käitumine, vaimupuudega laste ja noorte seksuaalsus on teemad, millele on eestikeelses kirjanduses seni vähe tähelapanu saanud.

Ilmunu on metoodiline kogumik, milles käsitletakse vaimupuudest tulenevate erivajadustega laste seksuaalsuse ja väärkohtlemise teemasid, aga räägitakse ka laste seksuaalsest kujunemisest üldiselt.

«Loodame, et õpetajad ja lapsevanemad saavad siit mõtteid ja kasulikke töölehti, mis on abiks vaimse puudega lastega tegelemisel,» kommenteeris raamatut Tartu Laste Tugikeskuse juhataja Lemme Haldre.

Selle teema varjuküljed on seksuaalne väärkohtlemine, kuriteod, prostitutsioon ja interneti pornograafia. Tartu Laste Tugikeskuse kogemuste põhjal kuuluvad just arengupeetusega lapsed sellesse riskigruppi, kus ollakse väärkohtlemisest ohustatud. Ka käituvad need lapsed ise mõnikord vääralt, rikkudes teiste laste keha- ja privaatsuse piire.

«Vaimse puudega laps vajab enda kõrvale suunavat täiskasvanut, kes aitaks tal hea ja halva vahel vahet teha,» ütles psühhoterapeut Malle Roomeldi ning lisas, et seksuaalsus ei tähenda vaid kahe inimese intiimvahekorda, vaid seostub palju avaramate mõõdetega nagu inimese tundemaailm, väärtushinnangud ja sooline käitumine.

Raamatul on seitse autorit, kes kõik on seotud laste õiguste, arengu ja heaoluga. Nende seas on sotsiaaltöö õppejõud, eripedagoogid, prokurör, kaks kliinilist psühholoog-psühhoterapeuti ja seksuoloogi ja üks üks kliiniline psühholoog-psühhoterapeut ning noorte tegevusjuhendaja.

Raamat on pikitud tegeliku elu anonüümsete näidetega ning selle lõpus on töölehtedest koosnev osa, mis on praktiline abivahend õpetajatele, kasvatajatele ja lastevanematele vaimupuudega lastega seksuaalteemadel vestlemiseks.

27. oktoobril kell 10 leiab Tartu hotellis aset infopäev teemal «Erivajadusega noor ja probleemne seksuaalne käitumine», kus arutataksegi neidsamu teemasid, mida on raamatus kirjeldatud.

Raamatu väljaandmist on rahastatud Norra toetuste 2009-2014 programmist «Kodune ja sooline vägivald».

Tartu Laste Tugikeskus on väärkoheldud lapsi ja nende pereliikmeid aidanud alates 1995. aastast. Kahekümnele tegutsemisaastale pühendas tugikeskus ka konverentsi «Varajase märkamise oskuste suurendamine ja lapse väärkohtlemise ennetamine», mis leidis Tartus aset 23. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles