Töörühm asub koolivõrku korrastama

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolivõrgu korrastamine võib viia gümnaasiumiastme ka Tartu Raatuse gümnaasiumist.
Koolivõrgu korrastamine võib viia gümnaasiumiastme ka Tartu Raatuse gümnaasiumist. Foto: Sille Annuk / Postimees

Täna saab kokku töörühm, mille ülesandeks on veel tänavu teha ettepanekud, kas ja millised Tartu koolid peavad gümnaasiumiosast loobuma.


Põhjus, miks töörühm on ellu kutsutud, tuleb uuest põhikooli- ja gümnaasiumiseadusest. Gümnaasiumid peavad 2013. aastast suutma pakkuda õpet kolmel õppesuunal. Koolid, mille gümnaasiumiosas on vaid üks klassikomplekt, ei suuda seda aga teha. Nii õpilaste vähesuse kui rahanappuse tõttu.

Komisjoni aseesimees, abilinnapea Jüri Sasi rääkis, et kõikide koolide juhid ja õpetajad on siiani olnud vanal moel jätkamise poolt. «Üldine arvamus on, et las aeg paneb ise asjad paika. Koolid, mis ei suuda kümnendaid klasse moodustada, panevadki gümnaasiumi kinni,» võttis Sasi kokku.  

Gümnaasiumideks, kus on vaid üks klassikomplekt ehk pole paralleelklasse, on Tartus Raatuse, Forseliuse ja kunstigümnaasium. Kui nendes koolides ei tule kokku 34 õpilasega kümnendat klassi, ei suuda kool end kolmel õppesuunal ära majandada.

Tartu Ülikooli Pedagogicumi direktor Margus Pedaste pooldab haridusteadlasena pigem põhikooli ja gümnaasiumi lahus tegutsemist. Kolme õppesuuna vajalikkust näeb Pedaste selles, et jätta õpilastele valikuvabadus.

Samas ütles Pedaste, et ootab töörühmalt Tartu koolivõrgu terviklikku analüüsi ja lahenduste pakkumist. Personaalsed ja üksikuid koole puudutavad küsimused sooviks Pedaste töörühma koosolekutel kõrvale jätta.

Sasi märkis, et kuigi gümnaasiumi astujaid hakkab kolme aasta jooksul vaikselt lisanduma, ei ole kuni 2020. aastani ette näha sama suurt gümnaasiumiõpilaste arvu kui praegu või mõne aasta eest. Praegu õpib Tartu koolides umbes 12 000 last, kuid oli aegu, kui neid oli 24 000. Neid aegu Sasi Tartusse naasmas ei näe.  

Koolivõrgu töörühm

• Esimees Aadu Must (Keskerakond), aseesimees Jüri Sasi (abilinnapea).

• Koosseis: Mihkel Lees (Reformierakond), Tõnu Ints (Sotsiaaldemokraatlik Erakond), Toivo Maimets (Isamaa ja Res Publica Liit), Enn Liba (Rahvaliit), Boris Goldman (haridusosakonna juhataja), Ott Ojaveer (Tartu Koolijuhtide Ühenduse esimees), Margus Pedas-te (TÜ Pedagogicumi direktor), Hasso Kukemelk (TÜ sotsiaal- ja haridusteaduskonna hariduskorralduse dotsent, Maira Bogdanova (haridusosakonna üldhariduse peaspetsialist), Kalle Kalda (Tartu Haridustöötajate Liidu esindaja), Andrus Kuusmann (Tartu Erakooli nõukogu esimees), Marleen Pedjasaar (Tartu noortevolikogu).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles