Uuring: tüdrukud on poistele alkoholitarbimise osas järgi läinud

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol poes.
Alkohol poes. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kui varem noorte seas tehtud uuringud näitasid, et poisid puutuvad alkoholi ja sigarettidega kokku märksa varem ja märksa sagedamini kui tüdrukud, siis värskeim küsitlus viitab, et sugude vahelised erinevused meelemürkide tarbimise osas on oluliselt vähenenud.

Täna esitleti Tartus rahvusvahelise uuringu «Noored Euroopas» seda osa, mis puudutas kohalike noorte alkoholi- ja meelemürkide tarbimist 9. ja 10. klassis käivate õpilaste seas. Analüüsides kasutati 1344 noore vastuseid.

Uuringust selgus, et igapäevane suitsetamine on noorte seas võrreldes varasemate küsitlustega pigem vähenenud. Sama suunda näitab ka täiskasvanute suitsetamine. End igapäevaseks suitsetajaks peab umbes viiendik vastanutest. Esmased tutvused sigarettidega tehakse tihti juba õige varakult, 11-aastasena või varemgi. Samas polnud ligi pooled 9. ja 10. klassi tüdrukutest sigarette proovinudki. Poistest oli proovinuid siiski enam kui 60 protsenti.

Huvitav muutus leiab aset aga 9. ja 10. klassi vahel. Kui 9. klassis leiab suitsetajaid tüdrukute seas vähem kui poisse, siis aastaga kasvab suitsetajate hulk naissoo hulgas ligi 10 protsenti ja möödub meessoost.

Alkohol seevastu on noorte seas märksa tugevamini kanda kinnitanud. Proovinud mõnd alkohoolset jooki oli selleks vanuseks juba ligi 90 protsenti respondentidest. Ligi veerand poistest ja 15 protsenti tüdrukutest proovis esimest korda alkoholi 11-aastaselt või isegi varem. Kriitiline iga näib olevat tütarlastel 14. eluaasta, mil enam kui viiendik teeb oma esimese tõsisema tutvuse alkoholiga. Üheksandike ja kümnendike seas on alkoholi proovinud tüdrukuid isegi natuke rohkem kui poisse. Tõsisemalt purjus on enda väitel olnud üle poolte selles vanuses poistest ja tüdrukutest.

Mis poisse ja tüdrukuid aga paljuski eristab on see, mida juuakse. Kui kange alkoholi osas on eelistused lähedased, siis lahjema osas võib poisse pidada selgelt õllejoojateks ja tüdrukuid veini-, siidri- ja džinni eelistajateks, selgitas koos sotsioloogiatudengitega uuringut läbi viinud Rein Murakas Tartu ülikooli sotsioloogia ja sotsiaalpoliitika instituudist.

Kangete narkootikumide tarvitamist esineb Tartu noorte seas vaid väga üksikutel juhtudel. Kanepit siiski suitsetatakse. Uurimistulemuste järgi on kümnendaks klassiks kanepit proovinud veidi alla 30 protsendi noormeestest ja alla 20 protsendi tütarlastest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles