Ettevalmistused suveks: külmajaam sai nurgakivi

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartus Turu tänaval keskkatlamaja lähistel oli täna pärastlõunaks püsti pandud suur telk, kus laudadel head ja paremat. Mängis muusika, kogunesid valgete triiksärkidega mehed.

Kell kaks päeval algas pidulik sündmus: ülikoolilinnas sooja ja elekrit tootva ASi Fortum Tartu nõukogu esimees Mikael Lemström, nõukogu liige Janek Veeber, ettevõtte juht Margo Külaots ja Tartu linnapea Urmas Klaas panid nurgakivi Baltimaade esimesele kaugjahutusjaamale, mille nimeks koduselt kõlav Tartu kesklinna külmajaam.

«Viimased paar-kolm talve on olnud soojad, meil ei jää muud üle, kui ehitada siia külmajaam,» ütles naljaga pooleks Margo Külaots.

Ilma jahutama Emajõe äärde rajatav 13-megavatine külmajaam siiski ei hakka, küll aga kesklinnas asuvaid hooneid. Jaamast liigub jahutusvõrgu kaudu klientideni kuuekraadine vesi, mis annab soojusvahetites oma jaheduse ära hoone jahutamiseks.

Külmajaam, mis praeguse kava järgi hakkab tööle järgmise aasta mais, pole mõeldud vaid suvise leitsaku tõrjumiseks hoonetest. Jaam toodab külma aastaringi, sest uued rahva- ja valgustiterohked hooned vajavad jahutust iga ilmaga.

Soojal ajal kasutab jaam jahutuse tootmiseks traditsioonilisi tööstuslikke jahutusseadmeid, jahedal ajal aga külma jõevett.

Külmajaama ja kaugjahutusvõrgu rajamiseks kulub Fortum Tartul ligi 5,7 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles