Vaheaeg pakub õpilastele meisterdamist ja festivale

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meisterdamine.
Meisterdamine. Foto: Andres Haabu

Kooliõpilastel on homme see rõõmus päev, mil algab sügisvaheaeg. Need, kes puhkepäevi maal vanaema juures või reisides ei plaani veeta, saavad nädala jooksul osa linnalaagritest, festivalidest ja töötubadest.

Järgmise nädala teisipäevast ootab põllumajandusmuuseum kõiki lapsi mitmesugustesse töötubadesse.

Õpikodades saab näiteks maalida kotte, avastada sepatöö saladusi, meisterdada puidutöökojas lõikelaudu ning valmistada leivatares küpsiseid.

Mitmepäevased laagrid

Põllumajandusmuuseumi näituste ja muuseumipedagoogika osakonna juhataja Kairi Kolk ütles, et töötubadesse eelregistreerimist ei ole, tuleb lihtsalt kohale tulla.

«Kõik, kellel on huvi midagi oma kätega teha, on meile külla oodatud,» ütles Kolk. Ta lisas, et muidugi on teretulnud ka lapsevanemad, kes soovivad koos lastega õpitubades kaasa lüüa.

Põllumajandusmuuseum on igal koolivaheajal õpilastele eraldi programmi pakkunud. Kolk rääkis, et kogemus on näidanud, et lapsed soovivad alati midagi küpsetada ning seega pakutakse kokkamise võimalust ka tänavu.

Tartu mänguasjamuuseum kutsub aga vaheajal kõiki 7–10-aastaseid lapsi osalema lõbusas ja harivas kolmepäevases linnalaagris. Laagripäevade kestel tehakse tutvust näitustega, meisterdatakse nutikaid mänguasju, orienteerutakse ja lahendatakse salakirju ning mängitakse kaasahaaravaid seiklusmänge.

Vaheajal leiavad tegevust ka kunstihuvilised lapsed, sest Seenemaa kunstiring kirgastab vaheaega loominguga.

Laagrisse oodatakse 8–12-aastaseid kunstihuvilisi, kellega kahe päeva jooksul külastatakse näitusi Tartu kunstimajas, Nooruse galeriis ja Tartu ülikooli kunstimuuseum. Pärast külastusi loovad lapsed nähtust inspireeritult oma kunstiteosed.

Vudila läheb külla

Jõgevamaa mängumaa Vu­dila toob sügisvaheajal valiku mänge ja tegevusi jääajakeskuse kolmandale korrusele, kus 20.–25. oktoobrini leiavad tegevust igas vanuses lapsed. Lisaks jääaja uurimisele saab osa lõbusatest mängudest ja proovida käelist tegevust.

Seminarisaalis toimuvad lõbusad meisterdamise töötoad ning koos sõpradega võib proovida uut interaktiivset loodusteemalist Lotte lauamängu. Lisaks käib iga päev keskuses meeleolukas aaretejaht.

Malevakohad täis

Vaheajal töötavad ka kaks malevarühma 13–18-aastastele Tartu linna noortele, kes saavad tegutseda Tartu seikluspargis ja Eesti põllumajandusmuuseumis, kus riisutakse lehti ja aidatakse korraldada töötube.

Anne noortekeskuse infotöötaja Olav Kersen ütles, et malevarühmad on küll täis, kuid ootenimekirjades võib mõni koht leiduda. «Arvatavasti oleks huvilisi rohkem, aga kuna alles katsetame sügisvaheaja malevarühmaga, ei julgenud kohe riskida, ei teadnud, kas on piisavalt soovijaid,» sõnas ta.

Kerseni sõnul avatakse edaspidi noortele töövõimaluste pakkumiseks rühmi ka jõulu- ja kevadvaheajaks.

Tartus koolivaheajal asetleidva haridusfestivali raames on kolmapäeval Anne noortekeskuses lahtiste uste päev, kus kõik saavad tutvuda sealsete huviringidega. Samuti on igal tööpäeval avatud noortetuba.

Lisaks leiab mitmesuguseid tegevusi ka teistes Tartu linna noortekeskustes.

Koolivaheaja tegevusi

• Seenemaa kunstiringi linnalaager. 19.-20. oktoobril näituste külastamine ja joonistamine.

• Haridusfestival «Uus lähenemine – uus koolikultuur». 20.–22. oktoobrini Tartu gümnaasiumides, põhi- ja huvikoolides ning noortekeskustes töö- ja õpitoad, vestlusringid, loengud, ringkäigud, kontserdid ja etendused.

• Jääajakeskuses on 20.–25. oktoobrini külas Vudila mängumaa. Meisterdamise töötoad, mängud, Lotte interaktiivse lauamängu proovimine.

• Eesti põllumajandusmuuseumis 20.–23. oktoobrini koolivaheaja meisterdamised: kottide maalimine, sepatöö saladused, puitesemete valmistamine, küpsetamine.

• Tartu mänguasjamuuseumis 21.–23. oktoobrini linnalaager «Saladused ja seiklused». Näitustega tutvumine, mänguasjade meisterdamine, kaasahaaravad seiklusmängud.

• Laste ja noorte festival «Ava­tud mänguväljad».

17.–25. oktoobrini Tartu muuseumides näituste avastamine mängu ja seikluste kaudu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles