Küüditamissüüdistusega mehe tervis halvenes enne kohtuistungit

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtusaal.
Kohtusaal. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna algas Jõgeval kohtuistung Väino Pehki (82) üle, keda prokuratuur süüdistab seotuses 1949. aasta märtsiküüditamisega. Süüdistatav lebab aga haigevoodis ning kohtusaali ta ei ilmunud.


Süüdistatava kaitsja vandeadvokaat Rain Kiviloo teatas kohtule, et tema kaitsalune viibib haiglas, mistõttu süüdistatav täna kohtusse ei tulnud, vahendas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm.

Istungil rahuldas kohus Lõuna ringkonnaprokuröri Anneli Hinto esitatud taotluse ning määras kohtuarstliku ekspertiisi, et teha kindlaks süüdistatava tervislik seisund ja tema võime osaleda kohtuistungil.

Tänase kohtuistungi kuulutas kohus kinniseks, kuna seal käsitleti süüdistatava tervist puudutavaid delikaatseid isikuandmeid. Kriminaalasja edasine menetlus selgub pärast ekspertiisitulemuste saamist, lisas Tamm.

Prokuratuur süüdistab Pehki genotsiidis ning tsiviilelanike vastases rünnakus. Genotsiidi, ehk sotsiaalse grupi eesmärgipärase hävitamise eest võib kohus mõista kümne- kuni kahekümneaastase või eluaegse vangistuse. Tsiviilelanikuvastane rünne sõjategevuse piirkonnas või okupeeritud territooriumil, samuti elanike sunniviisilise ümberasustamise eest karistatakse süüdlast kuue- kuni kahekümneaastase vangistusega.

Pehk, kes elab praegu Tallinnas, ei ole prokuratuuri süüdistust omaks võtnud.

Vastavalt varem Postimehes avaldatud informatsioonile võis Pehk koguda märtsiküüditamise ettevalmistamise käigus 61 pere ehk 174 inimese andmeid. Kaitsepolitseiameti hinnangul võisid just need andmed olla aluseks väljasaatmisotsuse tegemisel.

Eellugu Väino Pehki suhtes käivast uurimisest ilmus Postimehes mullu 15. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles