Noor joodik pihib oma elust kärakaga

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastuses «Rumm ja viin» pihib 24-aastane mees (Ott Sepp) oma kodumaja lastetoas suhetest laste, abikaasa ja teiste naistega ning jooma- ja töökaaslastega.
Lavastuses «Rumm ja viin» pihib 24-aastane mees (Ott Sepp) oma kodumaja lastetoas suhetest laste, abikaasa ja teiste naistega ning jooma- ja töökaaslastega. Foto: Margus Ansu

Ott Sepp tuleb lavaloos «Rumm ja viin» vaatajate ette, et 24-aastase joodiku osas pihtida oma elust. Ta on jõudnud õlle, viski, veini, viina ja rummiga läbikäimisel nii kaugele, et kannatavad suhted tööl ja kodus.


Põhiliselt on juttu noore mehe kolmest viimasest päevast, kuid sissejuhatuseks meenutab ta ka kohtumist oma abikaasaga, kahe tütre «tegemist» ja rõõmu nende esimestest sammudest. Et ümberringi kõik joovad, siis joob ka noor pereisa. Kuid alkohol suunab ta tegema valesid valikuid.

Kogu aeg igal pool

Seni on Ott Sepa pikimad monoloogid kestnud paarkümmend minutit. Lavastus «Rumm ja viin», mille ta täidab tekstiga üksinda, on kolm korda pikem. Rohkesti kõlab roppusi, mistõttu Vanemuine ei soovita etendusi noorematel kui 14-aastastel vaadata.

Juttu on elust Iirimaal, nimed ja ka rahaühikud on Eesti oludesse mugandamata jäänud. «Teema on universaalne ja mõnes mõttes ka ajatu, selliseid asju juhtub kogu aeg igal pool,» ütles näitleja.
Näidendi on lavastanud Ott Sepa kolleeg Tanel Jonas, kellele see on lavastajadebüüt.

«Tanel on hea lavastaja, sest ta on hea inimene,» ütles Sepp. «Alati on esimese lavastuse tegijal oht, et ta hakkab lavastamist mängima, aga Tanelil niisugust asja ei juhtunud, ta tegi kõik täpselt nii, nagu pidi tegema.»

Sepp hindab oma kolleegi julgust võtta esimeseks lavastuseks monotükk. «Mina võtsin mitme näitlejaga lastelavastuse ja seda oli mul teha natukene lihtsam. Lavaloos «Rumm ja viin» käib tegevus väikeses ruumis ja lavastuses on väga peeni nüansse. Tanel sai selle peenikese tööga küll hakkama.»

Lavastajadebüüt

Juba tükk aega teatris tuurinud mõte, et näitleja Tanel Jonas võiks midagi lavastada, võttiski lõpuks tänu Ott Sepale sobinud rollile kuju. «Monotükki on siis raske teha, kui see näitlejale ei meeldi,» ütles Jonas.
Debüütlavastuse vaatajate ette toomisega Jonasel lavastamise isu kasvas. Tal on üldjoontes teada, mida ta tahab lavastada, aga millal ja mida nimelt, selgub edaspidi.

Tulevikku on lükkunud ka Ott Sepa õppereis Euroopa teatri metropoli Londonisse. Ta pälvis aprillis Tartu hotelli London stipendiumi 20 000 krooni, et seda raha suvel Suurbritannia pealinnas kulutada.
«Piinlik öelda, aga suvi oli nii kiire, et mul ei olnud aega seda stipendiumi ära kasutada,» ütles Sepp. «See raha on ikka veel ootel, võib-olla mingi järgmise rolli jaoks.»
 

Täna on esietendus
• Täna kell 19 esietendub Sadamateatris Conor McPhersoni kirjutatud ja Martin Alguse tõlgitud näidend «Rumm ja viin».
• Lavastanud Tanel Jonas, mängib Ott Sepp.
• Kunstnik Liina Unt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles