Mida küsisid Tartu õpilased peaministrilt?

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas külastas Petersoni gümnaasiumi.
Peaminister Taavi Rõivas külastas Petersoni gümnaasiumi. Foto: Maria Kilk

Kas piiri valvamiskes ei peaks kasutama hoopis droone ja miks eestlased pagulaste suhtes nii vaenulikud on, uurisid õpilased täna Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumi külastanud peaminister Taavi Rõivaselt.

Kui peaminister aulas peamikrofoni endale külge sättis, ütles ta naljaga pooleks, et tunneb ennast nüüd nagu Peep Vain, kes annab Saku suurhallis koolitust.

Rääkides oma ametist, pidas ta suurimaks üllatuseks seda, et peaministrid võivad olla ka lahedad inimesed. Tema kogemuse põhjal võib inimeseks olemine ja teistega hästi läbi saamine aidata kaasa väga suurte otsuste sündimisele. Ta pani õpilastele südamele, et nad prooviksid leida häid kontakte, julgeksid rääkida võõrastega ja vahel ka neile naeratada.

Eestlaste kinnisuse kohta rääkis Rõivas nalja, mille oli laenanud Soome poliitikult, kes rääkis sama soomlastest. Rõivase arust sobib see väga hästi ka eestlastele: „Mis vahe on introverdist ja ekstraverdist suhtlejal?  Introverdist suhtleja vaatab rääkimise ajal oma kinganinasid ning ekstraverdist suhtleja oma vestluspartneri kinganinasid."

Pärast sissejuhatust andis kooli direktor Merike Kaste Rõivasele õpilaste küsimused. Peaminister arvas, et väga head küsimused. „Riigikogus ütlevad vastajad „väga hea küsimus“ selleks, et võita mõtlemisaega, aga teil on tegelikult ka head küsimused,“ lisas ta.

Muu hulgas küsisid õpilased Rõivaselt, milline on tema arvamus eestlaste rassismi kohta. Miks on eestlased nii rahulolematud pagulaste suhtes?

Rõivas küsis seepeale vastu, kui paljud saalis olijatest on üldse oma silmaga süürlast näinud. Ta hindas käte tõstmise põhjal, et umbes 10-20 protsenti. Rõivas ütles, et seda on üsna vähe ja suurim põhjus, miks millelegi vastu ollakse, ongi just teadmatus, mis omakorda võib põhjustada hirmu. Teadmatuse vastu aitab tema hinnangul kogemus ja informatsioon.

„Põgenikud ei tule siia sellepärast, et siin on hea külm või tahaks äkitselt hapukapsast sööma hakata, nad tulevad siia, sest nende kodus on sõda. Ka eestlased läksid omal ajal Rootsi ja sealt edasi,“ ütles peaminister.

Õpilased tundsid ka huvi, milleks on vaja ehitada Eesti-Vene piirile kaitsetara. Kas ja kuidas see aitab? Miks mitte suunata see raha hoopis droonide ja/või teenistuskoerte soetamiseks?

Peaminister ütles, et kõik tahavad Eestisse ainult kutsutud külalisi, seepärast ongi vaja arendada riigipiiri. „Kui arendus valmis saab, võin öelda, et meil on kogu Euroopa moodsaim piir,“ lisas Rõivas. Ainult kaitsetara ehitamine ei aita tema sõnul midagi, seepärast pannakse üles ka kaameraid, mis liikumisest pilti teevad ja need automaatselt valvekeskustesse saadavad.

Kohtumise lõpetuseks tegi Taavi Rõivas saalis olnud õpilastega selfie.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles