Tartu sai lasteaednike palkamiseks suurtoetuse

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Rukkilille lastehoid Tartus Vasara tänaval.
Pildil Rukkilille lastehoid Tartus Vasara tänaval. Foto: Kristjan Teedema

Kui seni on Tartu linn saanud programmidest toetusi lasteaedade ehitamiseks, siis eile selgus, et esimest korda saab Euroopa toetusraha kasutada kolme lasteaia uute rühmade tööjõukulude katmiseks.

Euroopa sotsiaalfondi (ESF) taotlusvoorust, milles toetatakse lastehoiukohtade loomist ja teenuse pakkumist, jagati üle Eesti kokku 4,3 miljonit eurot, millest pea neljandiku saab endale Tartu linn.

Tartu linnavalitsuse välisprojektide teenistuse projektide koordinaator Liisi Varik selgitas, et selle raha eest on võimalik luua Karoliine ja Rukkilille lasteaia Tähe ja Vasara tänava ruumidesse kokku 58 aia- ja 70 hoiukohta. Eraldi taotleti raha Kesklinna lastekeskusse 40 aiakoha loomiseks.

Linna haridusosakonna alushariduse peaspetsialist Kaspar Kreegimäe selgitas, et lõviosa uutest kohtadest luuakse Karoliine lasteaeda, kus on ka nõudlus kõige suurem.

«Natukene nukramas seisus on Rukkilille hoid, seal on vabu kohti rohkem, kuid pakkumine käib jooksvalt,» sõnas Kreegimäe. Rukkilille lastehoiu Vasara 50 hoonesse saab tema sõnul toetusraha eest luua umbes 20 hoiukohta. Praegu on seal täidetud 50 kohta, kuid remonditud ja sisustatud ruumides oleks võimalik hoida koguni 110 last.

Et toetust on võimalik saada vaid uutele kohtadele, mis luuakse järgneva poole aasta jooksul, tekib küsimus, mis saab toetusrahast siis, kui Rukkilille hoius loodetud kohad ei täitu. «Saame küsida toetust tagasi niipalju, kui meil kulusid tekib,» rääkis Liisi Varik. «Kui me kohti täis ei saa, siis me lihtsalt ei saa kogu toetust ja ongi kõik.»

Küsimusi tekib ka Kesklinna lastekeskusele saadud toetuse kasutamisega. Nimelt venib lastekeskuse maja ümberehituse alustamine, kuna linn ei ole saanud selleks lõplikku rahastamisotsust. Kreegimäe sõnul on võimalik alguses toetusraha eest luua aiakohad Eerika teele, kus lastekeskuse lapsed praegu käivad, ning hiljem kolida ka uued rühmad tagasi Akadeemia tänavale.

ESFi toetust on võimalik kolme aasta jooksul kasutada uute lastehoiu- või aiakohtade tööjõukuludeks, 40 protsenti toetusest võib suunata ka kohtade loomisega seotud muude kulude katmiseks, näiteks õppevahendite ostmiseks või mänguväljaku rajamiseks.

Veidi enam kui miljoni euro toetusraha ning linna enda pea 374 000-eurose omaosaluse eest saab kolme aasta jooksul palgata neile kolmele lasteaiale 15 õpetajat, viis õpetaja abi ja 14 lapsehoidjat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles