Video: kõrgelt hinnatud klaver vallandas oma kõlavärvid

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sügise esimesel päeval Elleri kooli Hamburgist toodud kontsertklaver Steinway & Sons puhkas kaks nädalat pikast reisist ja harjus Tubina saali õhustikuga. Eile õhtul laskis ta oma rikkalikud kõlavärvid vallale esimest korda avalikkuse ees. Esitluskontserdi kava oli kokku pandud nõnda, et publik võis osa saada vaikusest vaid veidi valjemate helidega, aga samuti müriseva kosena tulvavast muusikast.

Esitluse esimeses osas oli muusikat vähem kui sõnu. Kuulajaile rääkisid maailma parimate pianistide eelistatud klaverimargi tulemise lugu näitleja, muusiku ja ajakirjaniku Jüri Aarma juhtimisel Elleri kooli direktor Kadri Leivategija, pianistid Lauri Väinmaa ja Jaan Kapp ning ettevõtja Raivo Sersant, kelle firma IS Music Team vahendas selle kontsertklaveri ostmist. Kõik nimetatud käisid üheskoos septembris sedasama klaverit Steinway & Sons vabrikus Hamburgis välja valimas.

Kõrgelt hinnatud ja hinnalise muusikariista tulemise loo on filmina jäädvutanud Karin Leivategija. Dokfilmi esilinastus oligi eile Tubina saalis klaveri esitlusel.

Õhtu teises osas istus klaveri taha nii õpilasi kui ka nimekaid klaverikunstnikke. Kava: Arvo Pärt «Aliinale» - Arno Gabriel Humal; Ferenc Liszti etüüd As-duur op 1 nr 9 – Marten Mõru; Maurice Raveli «Undiin» - Andre Hinn; Aleksandr Skrjabini 6 prelüüdi op 11 nr 13-18 – Tanel Joamets; Maurice Raveli «La Valse» - Ebe Müntel ja Jorma Toots.

Tanel Joametsa teatel on esimene täispikk klaveriõhtu Tubina saali kontsertklaveriga Steinway & Sons kavas esmaspäeval, 12. oktoobril kell 19. Peterburi klaverikunstnik Peeter Laul jätkab Ludwig van Beethoveni kõigi 32 sonaadi esitamise seitsmest klaveriõhtust koosnevat sarja viienda kontserdiga. Kavas on viis sonaati, mille hulgas on Joametsa sõnul Beethoveni hilisemast loomingust eriti poeetilised ja romantilised nr 30 ja nr 31 ning publikule üliarmas «Kuupaistesonaat» (sonaat nr 14).

Tubina saali Steinway maksis Elleri kooli teatel 158 400 eurot. Suurem osa sellest tuli Euroopa Liidu projekti «Hariduse ja infrastruktuuri arendamine» meetmest «Kutseõppeasutuste õppekeskkonna kaasajastamine» saadud projekti «Uude õppekorpusesse õppevahendite ostmine» rahastusest. Lisaks toetasid klaveri soetamist Elleri loomekeskus, Tartu linnavalitsus, Tartu Rotary klubi ning lahked üksikannetajad, osa neist ka Tartu kultuurkapitali vahendusel.

Asjatundjate arvamusi

Mida annab Steinway kontsertklaver Elleri muusikakooli Tubina saalis kogu Tartule? Küsimusele vastasid pärast esitluskontserti asjatundjad.

«Kui ma näen, et Elleri kool on laienenud ja ilusaks muutunud ja et selline väärtuslik ja ilus pill on siia toodud – see kõik aitab unustada igapäevaseid muresid ja probleeme,» ütles Mart Niklus, kes on samas koolis õppinud klaveri erialal. «Ma tunnen ennast nagu seitsmendas taevas.»

Pianist Lauri Väinmaa sõnul on nüüd loodud ideaalne koht kammerlikele muusikasündmustele. «Tubina saal on suurepärase akustikaga ja imeilus ning asub väga heas kohas – kesklinnas traditsioonidega muusikakooli osana,» lisas ta. «Steinway klaver paneb sellele kõigele krooni pähe.»

Raivo Sersant märkis, et nüüd on tartlastel suurepärane võimalus kutsuda esinema maailma parimaid pianiste. «Ja kuuldes, et siin on Steinway kontsertklaver, tuleb igaüks väga hea meelega,» lisas ta. «Samas annab see meie arenevale pianistide põlvkonnale – aegajalt ja parematele ilmselt rohkem – võimaluse harjutada maailma parimal pillil.»

Raivo Sersanti ja rahvusliku klaverimuuseumi juhataja Alo Põldmäe kohtumisest pärast esitluskontserti koorus teadmine, et Eestis peaks koos enne Teist maailmasõda ehitatud Steinwaydega olema neid klavereid praegu mitte rohkem kui 15. Neist kaheksa on vahendanud IS Music Team - muusikaakadeemiasse kaks, Otsa kooli kaks, Tartu ülikooli aulasse üks (valge), Estonia kontserdisaali üks, Mustpeade majja üks ja Elleri kooli Tubina saali üks.

Pianist Tanel Joamets avaldas arvamust, et kõik maailma staarid tuleks nüüd Tubina saali tuua ja mitte Tallinnasse viia. «Meil Tartus oli siiamaanigi Eesti parim kammersaal ülikooli aula näol väga hea klaveriga juba olemas ja nüüd me saime Steinway veel paremasse saali,» ütles ta.

Ülikooli aulas on valge Steinway, Tubina saalis must. Mida ütlete võrdluseks?

«Kui valge klaver tuli, ei olnud ta alguses ideaalselt reguleeritud kõlavahekordadega. Aja jooksul on häälestajad teda timminud ja nüüd on ta aegajalt väga kihvt!» ütles Tanel Joamets. «Ma arvan, et meie uuel klaveril on esimene mulje parem. Tehasest on ta saabunud parema variandina, aga ta tahaks samuti saada kohanemisaega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles