Rõngu koolimaja suur remont jätkub

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõngu koolimaja.
Rõngu koolimaja. Foto: Andres Ehrenpreis

Rõngu vallal õnnestus teisel katsel oma koolimaja suure remondi jaoks laenu saada ja nüüd on ehitaja majas jälle tööle hakanud.


«Asi vaikselt juba liigub,» ütles Rõngu vallavanem Priit Pra­mann. «Käisin mõni päev tagasi koolimajas, ehitajad olid tööl.»

Asja pani liikuma Swed­banki otsus anda Rõngu vallale 15 aasta peale 27 miljonit krooni laenu. See raha läheb koolimajas tehtud tööde eest firmale KR Priit.

Koolimaja põhjalikuks remondiks kulub 32 miljonit krooni: 27 miljonit krooni on laen, 2,9 miljonit krooni on vald KR Priidule ettemaksuna ära tasunud ja veel 2,1 miljonit krooni käib vald välja oma rahakotist.

Ei tohiks kaua minna

«Me ei anna alla, teeme töö nui neljaks lõpuni,» kinnitas firma KR Priit juhataja Peeter Kroonberg. Koolimajas on vaja teha maalritööd, lõpetada ventilatsiooni ja elektrisüsteemi paigaldus ning seada paika sanitaartehnika. Põrandate katmine PVC-kattega peaks lahti minema esmaspäeval.

Hoone valmimise kuupäeva ei tahtnud Kroonberg välja käia, sest ehitusel ja töö üleandmiseks paberite ajamisel võib tulla tähtaega veidi edasi lükkavaid tõrkeid. «Tahame kindlasti sel aastal kooli valmis saada,» ütles Kroonberg. «Maja tuleb nagu loss.»

KR Priit pidi esialgse kava järgi oma töö lõpetama eelmise aasta lõpus. Aga juba enne tähtaega jättis firma remondi pooleli, sest vallal tekkisid rahaprobleemid. Nimelt rikkus Rõngu vald mullu märtsist kehtima hakanud laenamispiirangut ja selle tõttu piiras rahandusministeerium vallal laenuvõtmist.

Suur laenukoormus

Tänavu augustis leevendas rahandusministeerium valla trahvi laenamispiirangu rikkumise eest: Rõngu saab tasandusfondist esialgse 20 protsendi asemel viis protsenti vähem ja ka tulumaksu sama palju vähem. Nii jääb vallal aastas saamata ligi 1,1 miljonit krooni ja nõnda aastani 2036, kui saab tasutud veidi enam kui 29,7 miljoni kroonine trahv.

Seega on Rõngus tulemas kitsas aeg: vaja on tasuda võlg pangale ja trahv riigile. Kuidas vald kitsikuses hakkama saab? «Praegu on eelarve tasakaalus, sel aastal ei tohiks kriitilist puudujääki tulla,» vastas vallavanem. «Raske on muidugi, sest laenukoormus on ütlemata suur. Eks peame veel siit-sealt pitsitama ja kokku tõmbama.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles