Kultuuripealinna kavas napib Emajõelinna üritusi

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuripealinn 2011.
Kultuuripealinn 2011. Foto: Toomas Huik

Kahe nädala pärast avalikustab SA Tallinn 2011 Euroopa kultuuripealinna ürituste kava, mille põhiprogrammi on Tartust valitud kolm suuremat kultuurisündmust.


SA Tallinn 2011 kommunikatsioonijuhi Andri Maimetsa teatel on loomenõukogu määranud kultuuripealinna põhiprogrammi maikuus Tartus aset leidva kirjandusfestivali Prima Vista, septembrikuise teatrifestivali Draama ja juulis Euroopa suurima, esimest korda Tartusse jõudva rahvakunstifestivali Europeade.

Kultuuripealinna kava on Maimetsa sõnul jaotatud põhiprogrammiks, maakondlikuks programmiks ning sündmusteks, mis korraldatakse koostöös välisesindustega. Mitmesuguseid üritusi on kavas umbes 300, neist ligi pooled toimuvad esimest korda.

Parimad kokku

Kultuuripealinna programmi eest vastutav Jaanus Rohumaa ütles, et erinevalt varasemast kultuuripealinnade programmi koostamise praktikast otsustas SA Tallinn 2011 oma programmi luues tuua esile ka üritusi väljastpoolt pealinna.

«Võrreldes teiste kultuuripealinnadega oli meil seda mõttekas teha juba sel põhjusel, et Eesti on väike ja hea transpordiühendusega ning oleks ju narr Tallinna külastavale turistile mainimata jätta, et temast paarisaja kilomeetri kaugusel on samuti üks suurepärane kultuurisündmus,» rääkis Rohumaa.

Maakondliku kultuuriprogrammi lisamine «Tallinn 2011» ametlikule programmile on Rohumaa sõnul sõbralik viide ja kuna eelarves väljaspool Tallinna korraldatavate sündmuste jaoks raha ei olnud, kujunes see vabatahtlikuks ja sõbralikuks koostööks omavalitsuste ja kultuurikorraldajatega.

«Mingit konkurssi ei olnud, komisjoni ei koostatud ja igast maakonnast kavandatud ühe asemel tuli neid palju rohkem – kokku umbes 30 sündmust,» selgitas Rohumaa ning lisas, et kava aitasid paari aasta jooksul kokku panna linnade kultuuriosakondade juhatajad, maakondlikud eksperdid ja kohalikud kultuurikorraldajad.

Tartu linna kultuuriosakonna juhataja Katriin Fisch-Uibo-puu ütles aga Tartu Postimehele, et temaga pole sel teemal keegi suhelnud.

Tiitli võitis Tallinn

SA Eesti Teatri Festivali juhi Margus Kasterpalu sõnul võis alguses mõista, et kultuuripealinna üritused toimuvad üle kogu Eesti ja on selleks ekstra tehtud.

«Praegu aga võetakse lihtsalt kohapeal toimuvad üritused ja liidetakse programmi ilma nendega rohkem tegelemata,» lausus Kasterpalu.

Samas nentis ta, et praeguses olukorras on see lihtsalt paratamatu. «Ka meie plaanid olid suuremad. Draama oleks võinud toimuda nii Tallinnas kui Tartus. Aga kui raha ikka ei ole, siis ei ole. Ja tiitli võitis ju ikkagi Tallinn, mitte Tartu. Seal peab ka asi toimuma,» lausus Kasterpalu.

Kuna kultuuripealinna aasta tõttu on Eestis väliskülalisi rohkem, lähtub ka teatrifestival Draama sellest. «Programmi kuraator on Priit Raud, kes Baltoscandali vedajana ja maailmateatri asjatundjana on just selline, kelle valik kõnetab rahvusvahelist seltskonda ehk rohkem,» ütles Kasterpalu.

Tartu üritused «Tallinn 2011» programmis
• Euroopa suurim rahvakunstifestival Europeade
• Rahvusvaheline kirjandusfestival Prima Vista
• Eesti teatri festival Draama
Veel Tartuga seotud sündmusi:
• Filmiprogramm «Ainult friikidele»
• Tänavatantsufestival Battle of EST
• Tallinna Pimedate Ööde filmifestival (PÖFF)
• Erkki-Sven Tüüri teos «Ärkamine»
• Õigeusu muusika festival «Credo»
Allikas: SA Tallinn 2011

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles