Tartu üürikorterite hind ületab ka tänavu Tallinna oma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna ja Tartu korterite üürihinnad.
Tallinna ja Tartu korterite üürihinnad. Foto: Graafika: TPM

Kui mullu sügisel möödusid Tartu korterite üürihinnad Tallinna omadest, üllatusid maakleridki ning arvasid, et selline olukord ei saa kaua kesta. Ometi on üürikorterid praeguseni Tartus veidi kallimad kui pealinnas.


«See on tõesti üllatav, et Tartu hinnad on nii kaua Tallinna omadest kõrgemal püsinud,» nentis Domus Kinnisvara Tartu ja Lõuna-Eesti büroo juhataja Marge Tõnnis. «Loogika ütleb, et Tallinnas peaksid korterid kallimad olema, aga majanduslanguse ajal on see loogika muutunud.»

Kaanon Kinnisvara juhatuse liige Toomas Mustimets tõi näite, et kui Tartus Küüni tänaval pakuti hiljuti kahetoalist 40 ruutmeetri suurust korterit 5000 krooniga kuus, oli huvilistest järjekord ukse taga ning korter leidis kohe üürniku.

Tallinnas Estonia teatri lähistel aga otsiti sama hinnaga, kümme ruutmeetrit suuremale ja parkimiskohaga korterile ligi kaks kuud üürnikku.

Aastatagune pööre

Aastaid kestnud seis, kus pealinnas tuli üürikorteri eest maksta rohkem kui Tartus, pöördus pea peale mullu sügisel, kui Tartu üürikorterite hinnad möödusid Tallinna omadest.

Esialgu arvasid maaklerid, et ehk on tegu ajutise kinnisvaraturu kõikumisega, kuid statistika näitab, et korteri üürimine Tartus on praeguseni pigem kallim kui pealinnas. Samal ajal on korterite müügihinnad püsinud Tartus siiski odavamad kui Tallinnas.

Pindi Kinnisvara Lõuna regiooni juhi Christel Blaubrüki selgitusel langesid kinnisvarabuumi järel nii Tartu kui Tallinna hinnad tunduvalt, kuid Tartus on korterite üürihinnad kukkunud lihtsalt vähem kui Tallinnas. Üheks tendentsi põhjuseks peab Blaubrük tudengite suurt osakaalu Tartus.

«Tudengid tõstavad turul nõudlust ning korteriomanikel pole olnud vajadust hindu nii palju langetada kui Tallinnas,» rääkis ta.

Peale tudengite lisab Kaanon Kinnisvara juhatuse liikme Toomas Mustimetsa selgitusel Tartule eripära seegi, et Tartus on avalikust sektorist palka saavate elanike osakaal üks suuremaid Eestis.

«Seal, kus avalikust sektorist palka saavate inimeste osakaal on suurem, on ka kriisi mõju pisut leebem, sest avalikus sektoris pole palku kärbitud nii radikaalselt kui erasektoris,» osutas Mustimets veel ühele põhjusele, miks Tartus pole tekkinud korterite hindadele nii suurt survet kui Tallinnas.

Domus Kinnisvara Tartu büroo juhataja Marge Tõnnis prognoosis, et lähiajal korterite üürihinnad Tartus kindlasti pisut langevad, sest need, kes ei leidnud nn tudengite korteriralli ajal elamisele üürnikku, tahavad enne talve ikkagi üürilise leida, et ei peaks ise küttekulusid maksma.

Mustimets ja Blaubrük aga usuvad, et mingit erilist hinnalangust tulla ei saa.

«Ma ei näe hindadele langusruumi, sest praegu leiavad tüüpkorterid nädalaga uue üürniku,» lausus Blaubrük. «Kui, siis võib-olla ainult keskmisest kallimate korterite hinnad langevad,» lisas ta.

Muudatusi ei tule

Mustimets prognoosis, et Tartus jäävad korterite üürihinnad veel mitmeks aastaks samale tasemele kui Tallinnas. Selleks, et Tartu ja Tallinna üürkorterite hinnavahe käriseks buumieelseks, peaks Mustimetsa jutu järgi tööpuudus oluliselt vähenema, palgad tõusma ning tudengite arv Tartus kahanema.

«Kui tudengite arv väheneb, muutub ka üürikorterite turg Tartus, sest praegu on tudengite mõju ikkagi väga suur,» märkis Mus­­timets.

Praegust üürikorterite turuseisu kokku võttes tõdes Blaubrük, et korterite üürihinnad on enam-vähem stabiilsuse saavutanud.

«Tallinna ja Tartu piibe-lehtvestmanlik kemp­­lemine läheb rahulikult edasi,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles