Prokurör nõuab väljapressimissüüga mehe karistuse karmistamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lauri Kulpsoo

Prokurör ei leppinud tänavu kevadel Tartu maakohtu otsusel väljapressimises süüdi jäänud Aivar Viitkinile mõistetud karistusega ning viis kaasuse ringkonnakohtusse, apellatsioonkaebused esitasid ka Viitkini kaitsja ning samuti kohtupingis olnud Jüri Alevi kaitsja.

Maakohus mõistis aprilli keskel Viitkini (42) õigeks kindlustuskelmuse ja valeütluste andmise süüdistuses, kuid karistas väljapressimise eest nelja-aastase vangistusega. Kuna tal oli varasema kuriteo eest osa karistust kandmata, tuleb tal kokku veeta trellide taga viis aastat, 11 kuud ja seitse päeva.

Lõuna ringkonnaprokurör Aro Siinmaa aga taotles Tartu ringkonnakohtus, et Viitkin mõistetaks süüdi ka kindlustuskelmuses ja valeütluste andmises ning kohus karistaks teda kokku kuue aasta, viie kuu ja seitsme päeva pikkuse vangistusega. Viitkini kaitsja Toomas Alp leidis aga, et tema kaitsealuse süü väljapressimises tuleks ümber kvalifitseerida omavoliks ning sellest tulenevalt määrata talle vangistus, mis ei ületaks kolme kuud.

Jüri Alev (57) sai aprillis väljapressimise, avaliku korra raske rikkumise ning tulirelva ebaseadusliku käitlemise eest viieaastase vangistuse. Ka tema karistusele liitis kohus varasema kuriteo eest määratud, kuid seni kandmata karistusosa ning seega peab mees vanglas olema seitse aastat, neli kuud ja 27 päeva. Alevi kaitsja Vello Luik leidis apellatsioonkaebuses, et tema klient tuleks õigeks mõista väljapressimises ja avaliku korra raskes rikkumises ning märgatavalt vähendada talle mõistetud karistust.

Tartu ringkonnakohus langetab otsuse 26. novembril.

Süüdistuse järgi nõudsid Viitkin ja Alevi 2008. aasta septembris kahel korral ühelt mehelt psüühhilist vägivalda kasutades 20 000 krooni tasumist. Psüühhiline vägivald seisnes ähvardustes kannatanu tappa või vähemalt kahjustada tema tervist.

Alevit süüdistati ka 2007. aasta oktoobris Tartus Pepleri tänaval tulirelvast vähemalt kahe lasu tulistamises ühe mehe jalgade ette. Tulistamise tagajärjel asfaldist lahti paiskunud killud tekitasid kannatanu ühe jala põlvele pindmisi marrastusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles