Kesklinna LED-ekraan segab taksofirma raadiosidet

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Hansakeskuse katusel olev LED-ekraan segab OÜ Vatex taksode raadiosidet.
Tartu Hansakeskuse katusel olev LED-ekraan segab OÜ Vatex taksode raadiosidet. Foto: Margus Ansu / Postimees

Suvel Tartus Hansakeskuse katusele paigaldatud Hiina päritolu LED-ekraan häirib taksofirma Vatex Takso töötajate väitel raadiosidet ning segab klientide teenindamist.

Vatex Takso taksojuhi Gunnar Laureni sõnul algasid probleemid kohe, kui ekraan juunis üles pandi. «Esimesed päevad oli ikka päris hullumaja, aga ka nüüd häirib see ikka väga kõvasti,» ütles Lauren.

Eriti tugevalt on taksode ja dispetšeri vaheline raadioside häiritud just vihmaste ilmadega. Taksojuhi sõnul lööb siis sõiduki kõlaritesse sellise tärina sisse, mis ei lase autoski olla.

«Kui ekraanil pilt vahetub, siis on vaikus, aga kui tuleb teine pilt, paneb jälle tärina sisse. Dispetšeriga ei saa siis üldse rääkida,» kirjeldas Lauren olukorda. «Kui õhtul kell kümme telekas kinni pannakse, siis on vaikus majas ja probleem kadunud.»

Kui kaugele ekraani mõju ulatub, ei osanud Lauren pakkuda, kuid eelkõige häirib see raadiosidet taksopeatuses vana postimaja kõrval. «Ja kui sõita vana kaubamaja juures, siis lööb ühenduse ikka täitsa kinni,» lausus juht.

Lahendust ei leita

Probleem on piisavalt tõsine, sest taksofirmal on suhtlemiseks ostetud kindlad kanalid, mille eest makstakse igal aastal umbes paarkümmend tuhat krooni levimaksu.

«Aga mille eest me maksame, kui me ei saa korralikult tööd teha. Kui sa ostad mobiili ega saa sellega rääkida, siis läheb ikka hing täis küll,» kurjustas Lauren.

Olukorra lahendamiseks on mehed vahetanud autodel nii antennikaableid kui raadiojaamu, kuid abi pole sellest olnud.

Ka sageduse vahetamise peale ei taha firma mõelda, sest see on kulukas – iga jaama uuele sagedusele ümberseadistamine maksab 200 krooni ning firmal on 30 masinat. Taksojuhtide tasku kallale aga minna ei taheta. Pealegi pole kindel, et uuel sagedusel probleem kaob. Praegu peavad taksojuhid dispetšeriga suhtlemiseks sõidukiga teise kohta sõitma. 

Tuleb kontrollida

Taksofirma väitel on nad helistanud abi saamiseks ka tehnilise järelevalve ametisse, kust lubati asja kontrollida, kuid siiani pole seda tehtud. Tehnilise järelevalve ameti raadiosageduste järelevalve osakonna juhataja Jüri Tamm aga ütles, et ametlikult neile ühtegi kaebust esitatud pole, ning soovitas firmal teha korralik pöördumine.

«Küll me siis tuleme ja mõõdame,» lubas Tamm ning lisas, et kunagi varem pole neil LED-ekraanidega probleemi olnud.      

Hansakeskuse katusel paikneva LED-ekraani paigaldajafirma Digital Grupi esindaja Tõnis Parts kuulis taksofirma murest alles Tartu Postimehe käest ning seda, millest on häired tingitud, ei osanud ta pakkuda.

«Ekraanil on puhas kaabelühendus ja juhtimine käib arvuti kaudu. Mulle tuleb see küll üllatusena. Mujal maailmas on sajad tuhanded ekraanid üleval ja probleeme pole. Pigem on see raadioside meil siin Tartu linnas selline, mis on hästi kergesti häiritav,» pakkus Parts.

Teised taksofirmad probleemi üle ei kurtnud. Näiteks Takso 1 juhataja Alo Henno sõnul raadioside neid ei puuduta, sest infovahetus käib andmeside kaudu arvutitega. «Meil on jaamad ka peal, aga pole kuulnud, et keegi kurdaks,» ütles Henno.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles