Lapsed lennutasid ülikoolis rakette

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TÜ perepäev.
TÜ perepäev. Foto: Margus Ansu / Postimees

Ema või isa töö juures on alati põnev käia. Eriti põnev on see aga siis, kui su isa on näiteks Tartu Ülikoolis raketiteadlane. Reedel ootas ülikool oma töötajaid koos peredega külla, et näidata, millega emad-isad tegelevad.

Nooruse tänava tehnoloogiainstituudi fuajees kostsid kärgatused juba kella kümnest hommikul – lapsed proovisid pudeliraketi peal, mis on impulsi jäävuse seadus. 

Kris ja Karolina Noorma (vasakul punases) teavad nii impulsi jäävust kui pudeliraketi tööpõhimõtet kiirelt seletada – nende isa ongi ju raketiteadlane. Rattapumbaga saab pudelisse rõhk sisse pumbatud ja nöörist tõmmates laseb päästik pudeli vastavas suunas valla. Väikese vaevaga võib pudel lennata kümneid meetreid. «Kui pudel poolenisti vett täis panna, siis lendab see veel paremini,» sedastas Kris.

Kus seda kasutada saaks? «Sõjatööstuses,» oli Jakob Kähril (paremal) vastus kohe valmis. Jakobi kõrval olnud sõber Chris Orav leidis, et ehk annaks pudeli sisse dünamiitigi panna, küll siis lendaks. Granaadi heitmiseks sobiks aga seesugune atribuut kindlasti, olid lapsed ühel nõul.   

Optilise metroloogia dotsent Mart Noorma selgitas samal ajal kõrvalruumis, kuidas tartlaste ESTCube-1 tudengisatelliit võib tulevikus aidata leida viisi kosmoses elektrilise päikesepurje abil lendamiseks. Kui 2012. aastal orbiidile saadetava satelliidi katse osutub edukaks, võib see tähendada võimalust lennata kosmoses mõõtmatutesse kaugustesse uusi planeete avastama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles