Raeplatsile kasvab kiigemets

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiigemetsa projekt loob raeplatsile umbes 900-ruutmeetrise kuuskedega ala, mille all saab kiikuda ja kuuma jooki nautida.
Kiigemetsa projekt loob raeplatsile umbes 900-ruutmeetrise kuuskedega ala, mille all saab kiikuda ja kuuma jooki nautida. Foto: Tarmo Ladva eskiis

Linn plaanib selle aasta jõulukuuks luua raeplatsile umbes seitsme meetri kõrgustest kuusepuudest metsa, mille all saavad lapsed  kiikuda, on mitmesugust  tegevust ning pakutakse kuuma jooki ja suupisteid.

Kiigemetsa idee pakkus linnale välja kunstnik Tarmo Ladva, kes on Tartu jõululinna projekti juures olnud aktiivselt tegev juba viis-kuus aastat. Tema sõnul on jõulud eelkõige laste pidu ning seetõttu tuli esmajärjekorras mõelda neile.

«Teiseks on vaja raeplatsile suurt mahtu ning minu alateadvuses läheb mõte kohe kuusepuude peale,» sõnas Ladva.

Kunstniku idee järgi on kiigemetsa puud koondatud umbes 900 ruutmeetri suurusele ruudukujulisele alale, millel on neli sissepääsu. Metsa sisse jäävatel puudel on alumised oksad umbes kahe ja poole meetri kõrguseni ära lõigatud ning kuuski ühendavate lattide külge kinnitatakse köitega kiiged.

Kauplejaid raske leida

Ladva ütles oma senisele kogemusele tuginedes, et Tartu ja kaubandus pole jõuluajal raeplatsil eriti kokku käinud ning seetõttu on raske olnud leida kauplejaid. «Kuna me ei suuda iga kell midagi pakkuda, siis vähemalt kiikuda saab ikka,» selgitas Ladva. Erinevalt möödunud aastast ei tooda seekord raeplatsile lotja.

Kunstniku sõnul hakkab kiigemetsas toimuma aktiivne programm, mille täpne sisu pole veel paigas.   Ideede hulgas on näiteks jõulugrill, moenädal ja piparkoogivõistlus. Koos riigimetsa majandamise keskusega (RMK) on plaanis panna tööle metsaülikool, metsarestoran ja metsakaubamaja. Samuti pannakse puude vahele püsti metsahotell ehk telgid, kus soovijad saavad raeplatsil ööbida.

Kallis projekt

Mullu oli jõuluajal raeplatsil puust loomakujudega võlumets ning jõululinna projektijuhi Aile Parmsoo sõnul tuuakse puuskulptuurid ka sel aastal tagasi. Küll aga on loobutud ülemöödunud aasta jõuludeks valminud vineerist kaunistuse kasutamisest. Jõululinn avatakse nagu ikka esimesel advendil ehk 29. novembril.

Esialgse arvestuse järgi läheb kogu jõululinna projekt maksma pea 70 000 eurot, millest linn kataks 33 000. Umbes samapalju kulutas linn ka möödunud aastal. «Kallis on, aga me väga loodame, et saame teha koostööd RMKga. Kui RMK paneb õla alla, siis tuleks kõik kuused nendelt,» lausus Parmsoo. Ta avaldas lootust, et kiigemets pole ainult jõuluprojekt.

«Me tahaks seda hoida raeplatsil mitte ainult 24. detsembrini, vaid pikemalt. Ja äkki saab midagi ka järgmisel aastal kasutada,» lausus Parmsoo ning pidas eelkõige silmas kuuskede püstihoidmiseks valmistatavaid rauast konstruktsioone. «Selle summa sees on ka kogu programm ja turvamine ning võib-olla leiame veel kohti, mida saab soodsamaks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles