Elektriteater levitab kinolinal käsitöömustreid kui vabadust

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti rahvarõivaste valmistamine aitas säilitada eestlust kodumaalt kaugel.
Eesti rahvarõivaste valmistamine aitas säilitada eestlust kodumaalt kaugel. Foto: Kaader filmist

Eesti kinodesse jõuab alates 1. oktoobrist Kanada eestlaste Toomas ja Reet Mae pooleteisetunnine dokfilm «Vabaduse mustrid», mida levitab Tartu Elektriteater. Autorid vaatlevad erinevaid elusaatusi ühenduses rahvuslike mustrite elushoidmisega Välis-Eestis ning selle seotust eestlaseks olemisega.

Filmi keskmes on erakordsed emad ja vanaemad, kes on valmistanud rahvarõivaid, kudumeid, tikandeid ja muud seesugust ning õpetanud nende tegemise oskusi ka oma lastele. Käsitööst võib saada mälu kehastus.

Režissöörid ja produtsendid on Toomas Mae ja Reet Mae, kes on sõitnud paarikümneks päevaks Eestisse, et osaleda seanssidel Tallinnast Valgani ja Saaremaalt Setumaani. Operaatorid on Philip Kim, Jory Lyons ja Toomas Mae. Esilinastus on 1. oktoobril Tallinna kinos Artis. Ekraanis on seansid 5.-8. oktoobrini ja Elektriteatris 6. oktoobril.

Tartu Elektriteater on filmi Eestis levitajana tegutsenud varem vaid üks kord, kuid see-eest edukalt. Mullu sügisel tõid nad meie vaatajate ette Poola režissööri Pawel Pawlikowski filmi «Ida», mis tänavu talvel tõi tegijatele võõrkeelse filmi Oscari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles