Lastefond toetab Tartu naiste varjupaigas viibivaid lapsi

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade ühte Tartu naiste varjupaiga tuppa.
Vaade ühte Tartu naiste varjupaiga tuppa. Foto: Sille Annuk

Tartu Ülikooli Kliinikumi lastefond toetab järgmise poole aasta jooksul Tartu naiste varjupaigas viibivate laste psühholoogilist nõustamist, tasudes igakuiselt psühhoterapeudi töötasu.

Lastefondi toetuse abil saab varjupaik jätkata perevägivalla ohvritest laste nõustamisseanssidega, millega alustati möödunud aasta algul.

Varasemalt ei olnud varjupaigal võimalik teraapia sihtgrupina lapsi aidata, kuna projektide ning sotsiaalministeeriumi rahast ei jätku naistelegi piisaval arvul nõustamistundide pakkumiseks.

Tartu Naiste Tugi- ja Teabekeskuse juhataja Pille Tsopp-Pagana sõnul on laste psühholoogilise nõustamise kogemus näidanud, et vajadus selle järele on märgatavalt suurem, kui nõustada jõutakse.

«2014. aastal puutus Tartu naiste varjupaik kokku 200 lapsega, kelle emad meie abi vajasid,» selgitas Tsopp-Pagan. «Lapsele, kes on pealt näinud, kuidas üks vanematest lööb teist, on juhtunu tõsine hingeline trauma, olenemata sellest, kas füüsiline oht teda ennast ähvardab või mitte.»

Et olukorda mõista, vajavad perevägivallaga kokkupuutunud lapsed professionaalset psühholoogilist nõustamist. Ainult nii on võimalik muuta nende arusaamu perevägivalla olemusest ja hoida ära nende laste endi vägivaldne käitumine tulevikus.

«Kuigi emale võib tunduda, et ta kaitseb oma last siis, kui ta ei räägi temaga aset leidnud vägivallatsemisest, on tegelikult vaja lastele jagada nii palju selgitusi kui võimalik. Neile tuleb kinnitada, et vägivald ei ole alguse saanud sellest, et lapsed oleksid midagi valesti teinud ning et niisugune asi on väär ja see tuleb peatada,» rääkis varjupaiga juhataja.

Tartu Naiste Tugi- ja Teabekeskus püüab ise järjepidevalt leida laste nõustamise teenuse rahastamiseks lisafinantseerimist. Seni aga toetab laste psühholoogilist nõustamist ligi 5000 euroga lastefond, kes tasub poole aasta jooksul psühhoterapeudi töötasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles